Orbánék a Pegasus-szal hallgatják le az újságírókat és a civileket

Legalább 5 újságíró és 10 jogász telefonjait hallgatták le az orbáni Magyarországon a Pegasus izraeli kémprogram segítségével, tudjuk meg Michael Birnbaum, Pethő András és Jean-Baptiste Chastand a The Washington Postban megjelent cikkéből. A kommunista rendszerben besúgókat alkalmaztak, akik jelentést készítettek, a mai rendszerben kémprogramot mindazokkal szemben, akik miatt fenyegetve érzi magát Orbán és rendszere. Így mintegy 300 magyar telefonszámot fejtettek ki a gyűjtött listából, volt köztük újságíró, ügyvéd, üzletember, aktivista…

Az Orbánnal kritikus Varga Zoltán médiamágnás, Panyi Szabolcs, Szabó András és Dercsényi Dávid vállalták, rajtuk kívül még jó páran azonban nem járultak hozzá nevük megjelentetéséhez. A kémprogramot árusító NSO tagadta, hogy a telefonlisták és technológiája között kapcsolat lenne, az eladott programot nem az NSO működteti, az a kormányzati vásárló dolga. Az izraeli cég az újság megkeresésére közölte: nem fedheti fel a vevőlistát.

Egy magát megnevezni nem kívánó, volt NSO-alkalmazott megerősítette: a magyar kormány is a cég klientúrájához tartozik.

Hogyan működik a Pegasus, ha sikeresen rácsatlakozik egy telefonra? Olvassa az e-maileket, elemzi a szöveget, fotókat, de még a titkosított WhatsApp- és a Signal-üzenetekben is képes ugyanerre. Lehallgatja a beszélgetéseket, titokban képes bekapcsolni a kamerát, a mikrofont és azonosítja a tartózkodási helyet. Az NSO még azzal is büszkélkedik a reklámfüzetében, hogy az illetőnek ki sem kell nyitni az e-mailt, a kémprogram anélkül is ki tudja olvasni belőle az információkat, szóval egy igazi kincsesbánya ez a Pegasus a hírszerzés számára. Az írásból kiderül továbbá: az Európai Unióban törvény védi a digitális adatvédelmet, ha az magánéletet sért.

Megkeresték az oknyomozó újságírók az Orbán-kormányt jó pár kérdéssel bombázva, hogy magyar titkosszolgálati szervek is az NSO klientúrájába tartoznak-e,  vajon megfigyeltek-e újságírókat, civil szervezeteket? A válasz: Magyarország egy olyan demokratikus ország, ahol jogállam van, és bárkiről legyen is szó, mindig a törvény betűjéhez tartja magát a hatóság.

Ám korábban Varga Judit igazságügyminiszter úgy nyilatkozott – emlékszik vissza a The Washington Post –, hogy normálisan működő országban kell lennie nagyon aktív titkosszolgálatnak. Hisz’ oly sok veszélynek van mindenhol kitéve az ország. A Pegasus nyilvánosságra kerülése után azonban már nem válaszolt a tárcavezető az újság megkeresésére. 

A Pegasusra vonatkozó információkat a párizsi székhelyű Forbidden Stories és az Amnesty International 15 médiapartnerével osztotta meg, így értesült a The Washington Post is. Mindezek után az Amnesty International még azt is követelte, hogy vonják meg az NSO exportengedélyét.  Az 50 országot érintő, 50 ezres listán Magyarország csak kis adathalmaz.

Mindenestre például tudomást szerezhettek a Varga Zoltán által szervezett, szűkkörű találkozóról is, amelyen például Chikán Attila is részt vett, és amit akkor hívott össze, amikor 500 médiaválllakozást apportáltak ingyen Orbánék a KESMA-ba. Varga akkor egyfajta oknyomozó, új think tank létrehozását tervezte. Tekintélyes és gazdag üzletembereket, filantrópokat hívott meg otthonába vacsorára, hogy erről elmélkedjenek.

Ám ez csak barátságos megbeszélés volt, nem pedig puccs – mondta el. A meghívást követően hét telefont vettek fel a Pegasus listájára, egyre telepítették is a Pegasust, egy másik sikertelen volt. Később Varga korszerűbbre cserélte a telefonját, és arra már nem tudott arra csatlakozni a kémprogram.

Elmondta azt is, hogy két héttel a vacsora után egy kormányközeli figurától figyelmeztetést kapott, hogy tudnak a vacsoráról és veszélyes játék ez, jobban tenné, ha felhagyna az ilyesmivel.

Számos telefonszám került fel a listára Simicska Lajoshoz köthetően is. S mivel úgy tudták, Simicska nem használ okostelefont, így az ügyvédje és fia telefonján keresztül környékezték meg abban az időben, amikor számos vagyontárgyáról lemondott. Ajtony Csaba ügyvédje el is mondta, visszhangos volt gyakran a telefonja, s aztán az újságokban látta viszont a telefonbeszélgetéseit.

Ugyanezt a témát járja körül a londoni The Guardian terjedelmes, a részleteket is taglaló írása; tessék kattintani!

És itt is, íme: A Pegasus Project újra pompás, önmagához méltó és adekvát társaságba emelte Orbánt és rendszerét: a titkos kémprogram-klubba. Tessék kattintani!

A dél-koreai SK Innovations 106 millió dollár (kb. 32 000 millió forint) állami támogatást kap az elektromos autókhoz szükséges elemgyártó üzemének létesítéséhez – írja a dél-koreai IT Times (Industry and Technology Times). A Komáromban létesülő, második üzemükhöz való támogatáshoz uniós hozzájárulás is szükséges volt, amit viszonylag hamar (10 hónap alatt) meg is kapott a magyar kormány.

Annak köszönhetően, hogy környezetvédelmi célokat szolgál, munkahelyeket teremt és a magyar kormány külön nyomatékosította az Európai Bizottságnak, hogy Németország az SK Innovations partnere.