Országos étteremhét negyedszer – a magyar konyha mustrája

Kiss Zoltán a DiningCity képviseletében elmondta: mostanáig évi egy alkalommal rendezték meg az étteremhetet 31, aztán 66, majd 99 étterem részvételével. Az idén már kétszer lesz étteremhét: most, tavasszal, amire minden bizonnyal 100-nál is többen jelentkeznek majd (máris közelíti a 90-et a benevezők száma), és az ősszel, mert a kezdeményezés nagyon népszerű a vendégek körében.

Tavaly 12 ezer foglalást rögzítettek a finom falatokat és nemes nedűket kínáló üzletek. Az étteremhét vendéglátói közép- és felsőkategóriás éttermek, de az idén először az ország húsz legjobbnak minősítettje közül is van két jelentkező; az egyik a Kistücsök, a másik az Olimpia.

A szervezők célja az, hogy akik ezen az akciós héten (március 18–24. között) lesznek vendégeik, úgy érezzék magukat, mint a királyok: leljék kedvüket ételben, italban és persze a lokálban is. Nem tömegek mozgósítása a fő cél, ezért is találták ki az internetes bejelentkezést ezen az oldalon. A rendszer egyszerű: kétablakos, azaz a fővárosi és a vidéki helyek rögtön az első lapon, külön szerepelnek, aztán értelemszerűn választható étterem, időpont… már ha lesz még. Akik tavaly vendégeskedtek, azok minden bizonnyal az idén is kihasználják a kedvező alkalmat. A megkérdezettek kilencven százaléka teljesen elégedett volt a szolgáltatással. Jó tudni, hogy a 3300 forintos menübe csak az étkek válogathatók be: az italból ki-ki kedve szerint választhat, étlapi áron.

Zoboki Zoltán mesterszakács (Bodrogi étterem) elmondta: a nem egészen egy évvel ezelőtt nyílt munkahelye máris 160-féle ételt, és étlapja hetente három-négy újdonsággal frissül. Az étteremhétre magyaros-polgárias menüvel készülnek. Aki a hagyományos pörköltet kedveli, megkapja, és az sem távozik éhesen, aki netán a különlegességeket kedveli. Konyhájuk mindent, amit csak lehet – friss húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt stb. – magyar termelőtől vásárol.

Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a lajosmizsei Öreg Tanyacsárda étteremvezetője „jó érkezést, jó étvágyat kívánt” a hozzájuk betérőknek. A tanyacsárda tavaly az utolsó pillanatban csatlakozott az étteremhéthez, s az idén azért jelentkezett ismét, mert az nagyon sikeres volt. A lajosmizseiek menüajánlatának érdekessége, hogy a vendég maga állíthatja össze a lehetséges előételek, főételek és desszertek közül a saját ízlése szerint valót. Lesz diétás, vegetáriánus étel is. A konyha ugyancsak a közvetlen környezetében gazdálkodó termelőktől szerzi be a friss alapanyagot.

Török Gábor, a mai sajtóesemény házigazdája, a 2008-ban nyílt Peppers! Mediterranean Grill étterem vezetője elmondta: a tavalyi étteremhét második díját nyerték el a szavazatok alapján. A hely kitűnő konyhájának köszönhetően igen népszerű: üzleti ebéddel, vasárnapi családi étkezéssel is várja a vendégeket. Olyan visszatérő amerikai is jár hozzájuk, aki még az asztal számát is tudja, ahonnan a legszebb a kilátás a Gellérthegyre, a budai várra… Az idén szürkemarha-, rackabárány- és mangalica- ételkülönlegességekkel is várják a hozzájuk betérőket.

Az étteremhétre a jelentkezés ma megkezdődött.