Ötmillió dolláros Google-támogatás a digitális újságírás fejlesztésére

Az újságírás a jól működő demokrácia létfontosságú eleme. Ezért miallatt a médiavállalatok világszerte tovább bővítik online jelenlétüket, azalatt a Google a technológiai oldalon veszi ki részét ebből a folyamatból. A Google a hírek online bemutatásának újabb lehetőségeivel kísérletezik, és olyan eszközöket kínál használóinak, mint a Google Maps vagy a YouTube Direct. Ezekkel a weboldalak érdekesebbé, vonzóbbá tehetőek az olvasók számára. Tetemes összegeket fektet digitális platformjaiba, hogy minél nyereségesebb működést tegyen lehetővé a kiadók számára.

A Google eddig inkább a hírszolgáltatókkal együttműködésre koncentrált, ugyanakkor a cég elkötelezett a helyi közösségi szinteken megjelenő innovációk ösztönzése iránt is. Ezért döntött úgy, hogy ötmillió dollárral támogat olyan non-profit szervezeteket, melyek a digitális kor kihívásainak megfelelő új megközelítések kidolgozásán fáradoznak az újságírói szakma számára. A vállalat célja, hogy a hírszolgáltatók méretüktől függetlenül profitálhassanak mindebből.

A Google 2 millió dollárt adományozott a John S. and James L. Knight Alapítványnak, mely támogatói programjaival már bizonyította eredményességét az újságírás fejlesztésében. Ebből az összegből az alapítvány egymillió dollárral támogatja az erre a területre vonatkozó, egyesült államokbeli adományozói döntéseket. A másik millióval a Knight News Challenge programot fogják erősíteni. Erre bárki, a világ bármely részéről, így Magyarországról is beadhatja pályázatát december 1-jéig.

Az idén ötéves News Challenge olyan programokat támogatott már, mint a DocumentCloud, melyet azért hoztak létre, hogy tényfeltáró újságírók rendelkezésére bocsásson – bárki számára hozzáférhető – online anyagokat.

A vállalat célja, hogy ezt a kezdeményezést még nemzetközibbé tegye, ezért további 3 millió dollárt fog befektetni újságírással kapcsolatos kezdeményezésekbe más országokban is a jelenlegihez hasonló együttműködés alapján. A Google vezetői bíznak abban, hogy ez az adomány segíteni fog új ötletek felvirágoztatásában, és kísérletezésre bátorítja a használókat.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.