Otthonteremtési támogatásokkal föllendülhet a lakáspiac

Az utóbbi hetekben bejelentett otthonteremtési támogatások fellendülést hozhatnak a lakás- és hitelpiacon egyaránt – a Duna House elemzése szerint. Az új építésű ingatlanok esetén kedvezményes lakásáfa a kínálati oldal erősödésében, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) változása a támogatási forma népszerűségén és így a fizetőképes kereslet kedvező elmozdulásában fog megmutatkozni.

Az otthonfelújítási támogatás a szakértők szerint csak szigorú szabályozással és követelményekkel, például az energetikai besorolás javulásának ellenőrzésével érheti el a kívánt hatást, különben csak az újlakásépítések további bővülésének gátja lehet a szakképzett munkaerő elszívásával. A hitelmoratórium meghosszabbítása további lehetőséget ad a nehéz helyzetbe jutott családok pénzügyi biztonságának megteremtésére. 

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője tudósítónknak elmondta, hogy az új otthonteremtési kedvezmények várhatóan felbolygatják majd az amúgy is erős, év eleji ingatlanpiacot: az elérhető kínálatban és az árakban is változást okozhatnak. A lakásvásárlók jórészének érdemes még az év hátralévő részében véglegesíteni ingatlanügyleteit, mert ez az időszak kiszámítható körülményeket kínál. Azoknak viszont, akik már az új kedvezményeket szeretnék igénybe venni, érdemes még most körülnézniük a piacon, és ingatlan- és hitelpiaci oldalról is egyeztetni a szakemberekkel a majdani gyors és sikeres ügyletek lebonyolítása végett.

A legtöbb tisztázatlan kérdés az otthonfelújítási program részletszabályainál található, mivel még nem tudható, hogy a szakemberhiány milyen mértékű dráguláshoz vezethet a lakossági szolgáltatásokban és az építőiparban – figyelmeztet a szakember.

Az eddig bejelentett támogatásokat illetően általában alapfeltétel, hogy az ingatlant a családi otthonteremtési kedvezmény felvételével vásároljuk meg. Ekként az új építésű ingatlanok esetén még a kedvezményes 5%-os áfát is vissza lehet igényelni, emellett az új és a használt ingatlanok tekintetében is illetékmentes lesz a tranzakció. E kettő számottevő támogatás azoknak is, akik eddig 1 vagy 2 gyerek meglévő/tervezett gyerek mellé nem szerették volna bonyolítani ingatlanügyleteiket a CSOK-os feltételekkel.

A Duna House elemzési vezetője emlékeztet arra, hogy afővárosban jellemzően az egy- vagy kétgyerekesek esetén a CSOK nem nyújtott versenyképes, reális támogatást a családok számára, azonban ez remény szerint megváltozhat. Az ebben a negyedévben Budapesten benyújtott hitelügyletek hetedéhez igényeltek CSOK-ot is a vásárlók; jövőre ez akár a 20 százalékot is meghaladhatja, s így elérheti a mostani országos átlagot.

A hitelügyletek mellé az idei harmadik negyedévében legtöbben Nyugat-Magyarországon igényeltek a CSOK-ot, a hitellel vásárlók harmada; az ország másik felében arányuk 27,4%-volt.

A ma ismert szabályozás szerint az otthonfelújításra használható legföljebb hárommillió forintos támogatás kifizetése utófinanszírozással történik, így várhatóan sok családnak kell átmeneti pénzügyi segítséget kérni a 6 millió forintos keretösszeghez. Az előfinanszírozáshoz néhány pénzintézetnél már most is elérhető a felújítási célra használható jelzáloghitel.

A Duna House szakemberei szerint azonban várhatóan a pénzintézetek akár speciális a támogatás feltételeihez szabott pénzügyi konstrukcióval is segíthetik jövőre az ügyfeleket.