Ötvenhatmillióért kelt el egy török festő alkotása

Nagy nemzetközi érdeklődés és rekord leütések kísérték a BÁV 70. művészeti aukcióját. A több mint 360 milliós eladás még az előző évi rekordot is túlszárnyalta.

A legmagasabb áron, 56,4 millió forintért, egy Magyarországon szinte ismeretlen, de hazájában nagyon népszerű török festő, Diyarbakirli Tashin Isztambult ábrázoló festménye kelt el. Eddig még sosem értékesítettek Tashin-festményt ilyen magas áron. 

A rekordbevételnek számító 360 millió forintos eladással a kétnapos rendezvény túlszárnyalt minden előzetes várakozást. Már az árverés előtt élénk nemzetközi érdeklődés követte Törökország egyik legismertebb festőjének, Diyarbakirli Tashinnak Isztambult ábrázoló alkotását. A festményt egy nagypolgári család európai körútján vásárolta Törökországban a 30-as években. A számos telefonos és helyi érdeklődő közötti élénk licitharcot követően a képet végül 56,4 millió forintért szerezte meg új tulajdonosa. 

Az antik festményanyagban a leginkább várt tétel az egyik legnépszerűbb osztrák portréfestő, Johann Baptist Reiter egy eddig lappangó remekműve volt. A bájos női arcképért 4,32 millió forintot fizettek. Mégsem ez érte el az antik képek között a legmagasabb árat, Willem van Herp és Luc Giordano Jákob alkotásaiért is 8,4 millió forintot adtak, továbbá ugyanennyiért kelt el Markó András itáliai életképe is.

A magyar sztárfestők közül kiemelkedett Vaszary János Fürdőző nőket ábrázoló képe 16,8 milliós eladási árával. Schönberger Armand két festménye is 7 millió forint fölötti árat ért el, és népszerű volt Mednyánszky Tavaszi virágzása is, ami 3,84 millió forintért kelt el. Az iskolateremtő kárpátaljai Erdélyi Béla Virágzó magnóliafája végül 15,6 millióért vitte el a tavaszt új otthonába.

A műtárgyak között nagy népszerűségnek örvendtek a modern magyar kerámiák, és sokan licitáltak egy magyar art deco órára is, ami végül 1,2 millió forintos árat ért el. A mindig népszerű Zsolnay-kerámiák közül egy nagyméretű szecessziós váza 3,84, egy sárkánygyíkokkal díszített dísztál pedig 2,4 millió forintért talált új gyűjteményre.

A kétnapos aukció ékszernapja is rekord eladásokat hozott. Egy 4,8 karátos briliánssal ékített art deco nyakék 9 millió forinttal volt a nap sztárja. A befektetők ismét a nagy karátszámú brilleket keresték leginkább, maradéktalanul elkeltek a szoliter gyűrűk és a fülbevalók is: egy 3,9 karátos brillekkel ékített darabért 7,8 millió forintot, egy 3,2 karátnyi, négy briliánssal ékített fülbevalóért pedig 3,84 millió forintot fizetett új tulajdonosa. Sokan licitáltak a pillangókat, méheket, virágokat formáló történeti ékszerritkaságokra és a színes drágaköves darabokra is, és jól szerepeltek a tahiti gyöngyös ékszerek is: az idén egy különleges gyöngysorért 1,56 millió forintot fizettek.

Az élénk licitharcoknak köszönhetően az ezüstkollekció minden darabja elkelt. A számos művészettörténeti ritkaság közül sokan áhítoztak a Fabergének és az orosz cári családnak is dolgozó Julius Rappoport fácánfigurájára, ami végül majdnem hétszeres áron, 3,12 millió forintért kelt el. Sokáig licitáltak Bethlen Miklós és felesége, Rhédey Júlia címerével díszített augsburgi pohárra is. A barokk ritkaság végül 5,28 millió forintért került új gyűjteménybe.

Az árverés jótékonysági tétele Fényes Adolf: Mesetáj alakokkal című alkotása volt. A festmény bevételét, 338 ezer forintot a BÁV a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására ajánlotta fel.

Május a BÁV hónapja: a 70. jubileumi aukciója mellett alapítójának, Mária Terézia születésének 300. évfordulóját is most ünnepli a cég.