Óvatosan a Samsung-androiddal

A probléma legfőbb forrása, hogy a használók túl sok alkalmazást telepítenek a készülékekre, és utána egymással párhuzamosan futtatják őket. A helyzet Ázsiában a legrosszabb, ahol akár 40 alkalmazást is megpróbálnak egyszerre használni, de Európában és Észak-Amerikában sem sokkal jobb a helyzet. A lassulást ilyenkor a használók általában a hardverre fogják, majd csak a készülékek műszaki bevizsgálásakor derül ki, hogy négyből háromnak semmi baja.

A Blancco becslése szerint mindez egyedül Magyarországon jó néhány száz millió forint kárt okoz a szolgáltatóknak. A Blancco szerint megoldás lenne, ha az ügyfélszolgálatok egy diagnosztikai szoftver segítségével helyben, néhány perc alatt tesztelnék a visszavitt készülékeket. Így eldönthető lenne, hogy van-e a garanciális javítás körébe tartozó műszaki hiba, vagy a teljesítményprobléma a használat módjából ered, a jogosulatlan igények pedig elutasíthatóak lennének.

Emellett az ügyfelek részletes jegyzőkönyvet kaphatnának a telefon műszaki állapotáról, a személyes adatok védelmét pedig segítené, hogy egyidejűleg megtörténhetne a javításra átvett készülékek szoftveres törlése is.

A Blancco felmérése szerint a meghibásodások 85 százaléka androidos készülékhez, 15 százaléka pedig iPhone-okhoz kapcsolódik. Az androidos ágazaton belül a Samsung felelős a hibák 27 százalékáért, melyet a Lenovo (21%), a Motorola (18%), a Xiaomi (11%) és az Asus (8%) követ.

A leggyakrabban elromló alkatrészek a kamera, az érintőképernyő, az akkumulátortöltő, a mikrofon és végül a telefon általános teljesítményének csökkenése. Ázsiában a legtöbb probléma a közösségi alkalmazásokhoz kapcsolódik, általában a Facebook, a WhatsApp, a WeChat és az itthon kevésbé ismert Line állnak ezek hátterében.

A felmérés eredményei a Blancco SmartChk platformjának összegyűjtött adataiból származnak.