Panorámaképek a Marsról

A 2 gigapixeles képet Andrej Bodrov, az észtországi Tallinban élő profi panoráma-fotós állította össze több száz felvételből. A felhasznált képeket 17 kamera vette fel a Curiosity Rover fedélzetéről, majd sugározta vissza mintegy nyolcvanmillió kilométer távolságba, a Földre.

A 360° panorámakép nagy részét 100 mm-es lencséjű kamerákkal rögzítették; további felvételeket készítettek 34 mm-es lencséjű kamerákkal is. A kamerák csak 2 megapixelesek, mai mértékkel nézve nem túl nagyok. Mivel azonban a Földről a Marsra kellett szállítani ezeket a speciális méretű elektronikus kamerákat, valamint át kellett őket segíteni a sugárzáson és más veszélyeken ez annyit jelentett, hogy a NASA nem használhatott erre a célra akármilyen kamerákat.

A panorámakép készítése során használt felvételek a Curiosity Rover két Mast camera típusával készültek: Narrow Angel Kamera (NAC) 100 mm-es fokális hosszal és Medium Angle Kamera (MAC)34 mmfokális hosszal. A 90000×45000 pixeles mozaik 295 NAC és 112 MAC képből áll.