Pékek csinálják a fesztivált a budai várban

Hagyományteremtő szándékkal hozta létre a budapesti kenyér- és péksütemény-fesztivált a G-Mentor Kft., amely a piacon egyedülálló Főszezon belföldi turisztikai szakvásár ésa nagysikerű Nyugdíjas-expo szervezőjeként szerzett tapasztatokkal a tarsolyában vágott neki az ötlet megvalósításának.

Noha a május eleji időpont sem az aratás megkezdéséhez, sem az új kenyér ünnepéhez nem köthető, a magyar ember számára a kenyér mindig is különleges jelentőségű. Nemcsak azért, mert ősidők óta a legfontosabb élelmiszerünk, hanem mert alapanyaga, a búza és a rozs biztonsággal, jó mennyiségben és minőségben terem meg az országban, és mert már a múltban is viszonylag olcsó táplálékként volt elérhető mindenki számára.

Sokunknak kenyér nélkül elképzelhetetlen a mindennapi étkezés. Az utóbbi években sokat vesztett ugyan „pozíciójából”, mivel az úgynevezett „korszerű” táplálkozás divatja szerint a kenyér és a péksütemények, az édes és a sós pékáruk nem feltétlenül tartoznak az egészséges ételek sorába. Ráadásul a régi házi kenyerekhez képest, melyeknek minőségét sokan ma is keresik, a kenyérgyárak új technológiái sem öregbítették a kenyér, mint fő táplálék jó hírét. Ugyanakkor a mai, új tendenciák a hagyományosnál szélesebb választékot kínálnak, merítve a sütőipari alapanyagok történelmi és földrajzi tradícióiból is.

Ezúttal a fesztivál névadó támogatójának sikerült megnyerni az egészséges táplálkozás legnagyobb hazai guruját, így a Norbi-update segítségével is sikerül bemutatni a kenyér és a péksütemények nélkülözhetetlen szerepét mai étrendünkben.

Három napon át tehát a kenyér és a pékek kemencéjéből kikerülő édes és sós finomságok a főszereplőka Magyar Nemzeti Galéria dunai frontjának teraszain, ahol az ország legjobb, legismertebb pékségei kínálják csemegéiket, hagyományos és újszerű termékeiket. A fesztivál egyben különleges gasztronómiai kaland is, hiszen itt mindent meg lehet kóstolni, a tradicionális pékárukat éppen úgy, mint a legújabb technológiával készült finomságokat. A magvas, rozsos, hagymás, burgonyás és ki tudja még hányféle kenyéren kívül a népszerű péksüteményekből – a kedvenc kakaós csigánktól a lekváros, túrós buktán, a különféle réteseken át a sós sütemények megannyi változatáig – is lehet falatozni.

A finomságokhoz illő, színvonalas folklórműsor is szórakoztatja a látogatókat. Akinek kedve tartja, a szentendrei skanzen játékmesterei irányításával próbára teheti ügyességét is: népi játékokban, kenyérdagasztásban, karikadobálásban, gólyalábazásban, célba dobásban lehet vetélkedni. Megsütötték a BudaiVár ötkilós kenyerét is, amelyből természetesen ugyancsak mindenki lecsíphet magának egy falatot. Mivel a nyárelejeinek is beillő, verőfényes időjárás kedvez a rendezvénynek, semmi akadálya annak, hogy a családok ezen a hétvégén sikeressé és népszerűvé tegyék az I. budavári kenyér- és péksütemény-fesztivált.