Pillanatok alatt egyszerre akár négy villanyautót föltölt

Ma a kereskedelemben is megjelenik a piac jelenleg leggyorsabb, az ABB „minden egyben” elektromosjármű-töltője.

A svácji ABB Terra 360 jelű, modul rendszerű töltőberendezése egyszerre akár négy elektromos meghajtású gépjármű töltésére is alkalmas a dinamikus teljesítményelosztás elve alapján. Ez azt jelenti, hogy a jármű vezetőjének nem kell várakoznia, ha valaki előbb ér oda a töltőállomásra – egyszerűen beáll egy másik töltőcsatlakozóhoz. Az új töltőberendezés teljesítménye 360 kW, és legfeljebb 15 perc alatt képes teljesen feltölteni bármilyen elektromos járművet – legyen szó gyorstöltésről vagy az akku részleges utántöltéséről – mondta el Frank Muehlon, az ABB e-mobilitási részlegének a vezetője.

Az ABB az elektromos járművek gyorstöltésének piacvezetőjeként kulcsszerepet tölt be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom létrejöttében. A közúti járműforgalom a világ CO2-kibocsátásának csaknem ötödét perodukálja, különösen fontos szerepe van az e-mobilitásnak a párizsi klímaegyezmény előírásainak a megvalósításában.

Az ABB egyúttal jó példával is elöljár: a több mint 10 000 járművet számláló teljes flottáját emissziómentes járművekre cseréli.

Az ABB már 2010-ben (!) megjelent az e-mobilitás piacán, és mára 460 000-nél is több elektromos járműtöltő berendezést – ezen belül 21 000 DC gyorstöltőt és 440 000 AC-töltőt – adott el a világ több mint 88 piacán.