Pofátlan támogatások Matolcsy rokonságának – elkorhadt az osztrák centrista politika

Martin József Péter, a Transparency International vezetője úgy értékeli, hogy ami itt folyik, az intézményi képtelenség. Arról szól, hogy olyanokat kompenzálnak, akik közel állnak a kormányhoz és a jegybank vezetéséhez. Egy berlini civil szervezet már azelőtt példátlan módon hátrébb sorolta Magyarországot a korrupció szintje alapján, hogy kiderültek volna a részletek. Mert a vesztegetések központilag és módszeresen zajlanak. Matolcsy osztja Orbánnak azt a véleményét, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere amerikai találmány, és szellemi középszerűsége folytán Európa elfogadja.

Közben az EU külön is aggódik amiatt, hogy az alapítványokon keresztül Matolcsy közvetlenül bele tud szólni az állampapírok adásvételébe, pedig ez az európai játékszabályok értelmében tilos. Bod Péter Ákos, aki egykor az MNB elnöke volt, úgy véli, hogy ami történt, annak semmi köze a monetáris politikához, inkább egy családi kasszára emlékeztet. A hazafias gazdaságpolitika karikatúráját látjuk, és igen egyszerűen úgy lehet a legjobban leírni: nepotizmus.

Sokáig kellett várnia az Orbán-kormánynak a felminősítésre, míg a hétvégén jött a megváltó hír: elsőként a Fitch ismét befektetésre ajánlja az országot – adja tudtul a svájci Neue Zürcher Zeitung. Abban, hogy négy évvel ezelőtt a magyarok kénytelenek voltak búcsút inteni a kedvező besorolásnak, szerepet játszott az előző vezetés rossz politikája, a pénzügyi válság, de a nemzetközi hitelezők bizalmának elvesztéséhez hozzájárultak Orbán vitatott intézkedései is.
Az viszont, hogy most az ország kikerült a bóvlikategóriából, felér a beismeréssel, mármint hogy az unortodox gazdaságpolitikának mégiscsak vannak eredményei, bár az oda vezető utat sokan kifogásolják, ideértve a befektetőket elriasztó különadókat. A pénzügyi piacokra ugyanakkor aligha hat ki a felértékelés.

Az ausztriai szélsőjobb felemelkedése a megszokott centrista politika végét jelzi, függetlenül attól, hogy nyer-e Hofer vagy sem – írja a brit The Guardian. Az osztrákok ugyanis messze hangzó sikerhez jutatták a szélsőséges pártok egyre nyomuló légióját. A Szabadságpárt sikere mutatja, hogy itt szakítanak a múlttal, de lehet, hogy riasztó módon vissza is térnek hozzá. És most nem lehet várni, hogy az EU karanténba zárja az országot, ahogyan azt 16 éve Haider miatt tette, mivel a többi tagállam is birkózik a maga populistáival. Az európai normák megsértéséhez a hírhedt precedenst Magyarország szolgáltatta, ahol a populista Orbán Viktor sportot űz abból, hogy a szabad kereskedelem, illetve a bevándorlás elleni politikájával, valamint oroszbarátságával tengelyt akasszon Brüsszellel. És eddig mindig megúszta.

Ezek a szélsőséges és nacionalista csoportok a menekültekkel szembeni félelmet, a gazdasági bizonytalanságot, a munkanélküliséget, az erősödő kiábrándultságot, az elitista és nem demokratikus unió elutasítását, valamint a nemzeti identitás vélt elvesztését lovagolják meg. Ha nem lehet kiközösíteni őket, akkor az marad, hogy a többiek vagy nyíltan szembefordulnak, vagy együttműködnek velük. De itt nem arról van szó, hogy a közép nem tudja tartani magát, hiszen mostanra már szinte teljesen eltűnt a színről.