Pszichiátriai zavaroktól szenved a magyar lakosság tizede

Mától négy napon át Győrött tartja éves vándorgyűlését. A kongresszusra – miként az előző években is – mintegy 1200 résztvevőt várnak. A tudományos eszmecsere jeles magyar előadói mellett kiváló külföldi szakemberek is felszólalnak.

A győri konferencia vezető témája az időskor mentális egészsége. A modern társadalmakban az idősek aránya a népességen belül folyamatosan növekszik. Az öregedési folyamat kezelésében minden tudományterületnek hozzá kell tennie a maga megoldásait.

A már kezelésre szoruló különféle pszichiátriai zavarokban (depresszió, demencia, szenvedélybetegségek) szenvedők aránya a teljes lakosságon belül mintegy tíz százalék. A tartós munkaképesség-csökkenésnek több mint ötödét a világszerte a mentális betegségek okozzák. A testi betegségben szenvedők gyógyulási és túlélési esélyei nagymértékben csökkennek, ha pszichés zavarral társul betegségük. Szintén hazai és nemzetközi adatok is bizonyítják: a pszichiátriai zavartól szenvedők halálozási aránya 2-3 szoros a lakossági átlaghoz képest, mert körükben sokkal gyakoribb és sokkal gyorsabb lefolyású számos gyakori és veszélyes betegség. Miként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfogalmazta: „Nincs testi egészség lelki egészség nélkül.”

Az egészséges időskorhoz egészséges megelőző életciklusok vezetnek, így a kongresszus tematikájában lefedi a pszichés betegségek gyógyításának minden területét.

A korszerű pszichiátriai ellátás – az orvostudomány egyéb ágaihoz hasonlóan – csak modern orvosi környezetben, a társszakmákkal szoros együttműködésben, szigorú feltételek megtartásával tud csak színvonalasan működni. Az utóbbi években nyilvánvalóvá váltak a pszichiátriai ellátó rendszer gondjai, sok helyen elavultak az épületek, a rendelők felszerelései, igen nagy a szakemberhiány, kevés pénz jut az ellátásra.

A szakma vezető munkatársai fontosnak és értékesnek tartják a pályázati forrásokból az utóbbi években végbement fejlesztéseket, és persze a következő időszakban majd megvalósulókat is. Csakhogy nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy a pszichiátriai ellátás súlyos emberhiánnyal és az ellátó kapacitások további csökkentésével küszködik. E miatti aggodalmát az MPT, azaz a Magyar Pszichiátriai Társaság – miként a múltban – ez ez alkalommal is megfogalmazza.

Az eseményt beharangozó tájékoztatójában az MPT örömmel nyugtázza, hogy a készülő népegészségügyi program prioritásai közé a pszichiátriát is felvették, ekként elkészülhetett a mentális zavarok ellátásának országos stratégiája. A program megvalósításához természetesen az MPT felajánlotta szakmai segítségét.