Puccini szobrot kapott az Operában

Fotó: Nagy AttilaMa, Puccini születésének 155. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaház szobrot avatott a szerzőóriás tiszteletére; műveit máig ötmilliónál is többen látták, hallgatták a Magyar (Királyi) Állami Opera színrevitelében.

Csak a Pillangókisasszony 1124 alkalommal hangzott fel az Andrássy úti zenepalotában; a Bohémélet, az Opera egyik originális előadása is meghaladta már az ezres előadásszámot. A Lidérceken és a Fecskén kívül valamennyi Puccini-opera műsorra került, a Tosca szinte folyamatosan, minden évadban repertoáron van.

Giacomo Puccini operáit eddig összesen 4601 alkalommal írták a színlapra az Operában. A szerző méltán érdemelte ki, hogy a dalszínház portrészoborral tisztelegjen nagysága előtt.

Az Operaház első szobrait a megnyitás előtt három évvel, 1881 szeptemberében helyezték el a patinás épület homlokzatának felső párkányán. A Podmaniczky Frigyes intendáns elnöklete alatt összeült szoborbíráló bizottság választotta ki a megörökítendő 16 zeneszerzőt és kérte fel a kor legkiválóbb szobrászait a munkára. A komponisták listája mai szemmel furcsának hat. Guido d’Arezzo, Palestrina, Jacopo Peri, Orlando di Lasso, Pergolesi, Lully, Cherubini, Spontini, Haydn, Gluck, Mozart, Beethoven, Weber, Meyerbeer, Rossini és Wagner képmását a kor jó nevű szobrászművészei faragták ki.

Csakhogy az akademizáló stílusú alkotások anyaga nem bizonyult időtállónak, s az évtizedek során szétmállottak. Miután egy szobor 1939-ben lezuhant a magasból, az összeset eltávolították. Helyreállításukra csak évtizedekkel később, 1966 decemberében került sor. Akkor az eredeti szobor-ciklus számos tagját más zeneszerzőkre cserélték, különös figyelemmel a baráti országok operaszerzőire. Az Operaházban sohasem játszott olasz Scarlatti és orosz Glinka, vagy cseh Smetana és lengyel Moniuszko, akinek operája évtizedek óta nem szerepelnek a dalszínház repertoárján, helyet kapott a Népköztársaság úti homlokzaton, viszont olyan nagyságok, mint a vitathatatlan népszerűségnek örvendő Puccini és Richard Strauss kimaradt a panteonból.

Strauss szobrának felavatása már előkészítés alatt áll, a közelgő Strauss150 Fesztivál idején leplezik le a német szerzőről mintázott portrét. Giacomo Puccini portrészobrát, Lelkes Márk alkotását ma avatta fel Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója. Az ünnepi eseményen Turandot hercegnő nemzetközi színtéren is emblematikus megelevenítője, Puccini-szerepek ihletett tolmácsolója, a világhírű Marton Éva is megjelent. A szobor két hétig szabadtéren, a Hajós utcai Szfinx-teraszon tekinthető meg, azután az Operaházban kap helyet az alkotás.

Ritkaságszámba menő videót Pucciniről, tessék kattintgatni, megéri!

http://www.youtube.com/watch?v=wutAyfFEdbc&list=PLCF3CEFF91B20696F

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.