Putyini íze van annak, amit Orbán az illiberális államról vizionált

A Reuters hírügynökség a 2. félévre általános lassulást jósol az egész Közép- és Kelet-Európa számára, mivel gazdaságilag küszködik a földrész nyugati része és kezdi éreztetni hatását az ukrán válság. És ezen a vártnál jobb magyar, szlovák és bolgár adatok sem változtatnak.

A világ vezetői között ragadós a példa, hogy úgy lépjenek fel, mint Putyin – hangsúlyozza a Washington Post, amely ezúttal az orosz és az egyiptomi elnök irányvonala között mutat ki nagy hasonlóságot. Al-Sziszi első külföldi útja az arab térségen túl Szocsiba vezetett, mert a politikus a jelek szerint az amerikai érdekszférán kívül képzeli el országa jövőjét, és ehhez nyilvánvalóan Oroszország kínálja az alternatívát.

Putyin és Al-Sziszi (foto: The Washington Post).

A párhuzam abban is megáll, hogy Egyiptom erős embere a minap 93%-os győzelmet aratott a választásokon. Ezen túlmenően a putyinizmus jellemzői közé tartozik a médiavezérelt tekintélyuralmi rendszer, az államkapitalizmus, az ellenzék semlegesítése és közönyössége is. A látogatás egyébként csak néhány nappal követte Erdogan államfővé választását, ami – a szociális média elleni támadással és az utcai tiltakozásokkal párosulva – szintén nagyon emlékeztet arra, ami az oroszoknál történt. Az elemzés végül idézi Fareed Zakariától azt a néhány napja megjelent értékelést a Washington Postból, amely szerint szintén putyini íze van mindannak, amitOrbán Viktoraz illiberális államról fejtett ki…

A mai teljes nemzetközi lapszemle itt olvasható, tessék kattintani!