Rászólnak a fahangú Orbánra, ha hangosan énekel

Ahogyan azt az utóbbi időkben megszokhattuk, Orbán Viktor ismét gyerekek kérdéseire válaszolt a Facebookon. Ezúttal arról kérdezték a talán túlságosan is affektálósra sikerült gyerekhangok, hogy náluk, mármint Orbánéknál, milyen a karácsony? (A nyitó kép forrása: foter.ro)

Megtudtuk, hogy ugyanolyan, mint másoknál, de kicsit mégis más. Orbánéknál például mindig megbillen a fa, de szerencsére eddig még nem lett belőle tragédia, nem kellett a tűzoltókat riadóztatni, mert nagy a család, és mindig akadt valaki, aki elkapta a dőlni készülő fát. Orbán viszont nem énekelhet hangosan, mert fahangja van, és rászólnak, ha túlságosan lelkesedik.

„Az a legfontosabb a karácsonyban, ha együtt énekelünk. Nekem fahangom van, ha túlságosan lelkesednék is, akkor rám szólnak, ezért nekem mindig halkan kell énekelnem” – mondta a Facebookon a miniszterelnök.

A rövid videónak mélyebb tanulságai is vannak. Például az, hogy az Orbán-családban demokrácia van, még a család- és kormányfőre is rá lehet szólni, mi több, helyre is teszik, ha túlságosan hangosan énekel. Nem a hangerővel van baj, hanem azzal, hogy Orbán hamisan énekel, legalábbis a családtagok véleménye szerint.

Sajnos, nem mindig szólnak rá Orbánra, amikor hamis hangok hagyják el a száját. És itt most ne tessék semmilyen áthallásra gondolni, éneklésről lesz szó a továbbiakban is, amiben Orbán – saját bevallása szerint – nem igazán jeleskedik.

Volt olyan, hogy meghívott politikusok, sportolók és művészek körében adott fogadást a Karmelita kolostor teraszán Orbán Viktor. Mások mellett Nagy Feró is élvezhette a miniszterelnök vendégszeretetét. Mint Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, az esemény apropója az volt, hogy akkor 28 éve hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. „Emlékszem, ahogy a laktanyák kiürültek, mi csak arra tudtunk gondolni, nincs szebb látvány a távozó vendég hátánál” – mondta Orbán Viktor.

Még nótázás is volt, maga a miniszterelnök is dalra fakadt. Igaz, nem először tett ilyet. 2012 októberében például Melocco Miklós etyeki „Isten, áldd meg a magyart!” című szobrának átadásán jött rá a megvidámodás. Már akkor is volt mire jókedvűnek lenni.

Megjöttek a fehérvári huszárok. Így szólt volna autentikusan a nóta, ám a miniszterelnök jó kedve már akkor is határtalan volt, nem molyolt a részletekkel, így azután az ő elővezetésében mindez így hangzott: elmentek a fehérvári huszárok. 

Nyakkendős urak állták körül a miniszterelnököt, volt, aki poharat emelgetett közben, talán éppen házilag főzött, finánc nem látta pálinkát. (Láthatólag senki sem volt már szomjas az urak közül). Prímás is volt kéznél, ezerszer játszotta már az idézett nótát, ismerte a szöveget. Persze, hogy nem szólt a hibáért, régi vendéglátós alapvetés: a vendégnek mindig igaza van. Nála a pénz, ő fizeti a zenét. Elmentek a fehérvári huszárok, énekelte a miniszterelnök. Sok kislányt meghágtak– kontrázott rá a dalos kompániához tartozó Nemcsák Károly színigazgató úr.

Nyilván utódnemzés céljából hágták meg őket. Mi másért?

„A szegedi csikós” című dalt énekelte 2017 májusában Orbán Viktor Pekingben, a Bank of China rendezvényén. Nem egy tehetségkutató versenyen vett részt a miniszterelnök, hanem a kínai selyemúttal kapcsolatos gazdasági konferencián, ám a vége az lett, hogy dalra fakadt. Részleteket azóta sem tudni arról, hogy miért énekelt Orbán népies műdalt a kínai gazdasági embereknek.

Úgy történhetett, hogy Orbán ismertette a kínai bankárokkal a magyarországi lehetőségeket. Elmondta nekik, miért jó, ha nálunk fektetik be a pénzüket, mitől van nálunk jobb helyen a sok dollár, mintha másoknál lenne. Közölte azt is, hogy mi vagyunk Európa leggyorsabban fejlődő és legstabilabb gazdasága.

A kínai elvtársurak udvariasan unatkoztak. Időnként úgy tettek, mintha feljegyeznének valamit a noteszuk helyett magukkal hozott tabletjükbe.

Amikor Orbán befejezte az előadását, és már mindenkinek a feje tele volt a számokkal, bejelentették, hogy kérdésekre válaszol a miniszterelnök. Sokáig senki sem kérdezett semmit, az elhangzottak alapján minden világos volt a megjelent kínai bankárok számára. Tudták már, hogy Magyarország jobban teljesít, hogy nem leszünk gyarmat és azt is, hogy megállítjuk Brüsszelt. Megértették azt is, hogyha Magyarországra jönnek, tisztelniük kell a kultúránkat, be kell tartaniuk a törvényeinket, valamint nem vehetik el a magyarok munkáját.

Végül az egyik kínai bankár megszólalt.

  • Tud énekelni?
  • Fahangom van, a családom is tanúsítja!
  • Nem baj, nekünk meg botfülünk.

Ez „A szegedi csikós” eléneklésének igaz története. Vagy nem.