Robotot minden háztartásba! Itt a ZenBo

Ez különösen fontos lehet az idősebbek számára. A ZenBo legígéretesebb képessége az, hogy a robot kapcsolódni fog a hagyományos és intelligensotthon-készülékekhez: a robot gazdája képes lesz arra, hogy megnézze a csatlakoztatott kamera révén, ki áll az ajtó előtt, majd távolból nyithatja az ajtót, ZenBo képes lesz csatlakozni a világításhoz, kapcsolhatja a villanyt, a tv-t, a légkondicionálót – ha beszéljük a megfelelő nyelvet, leginkább az angolt.

A robot önállóan közlekedik, és hangutasításokat fogad. ZenBo arca is működik, ez egy érintőképernyős interfész: irányítója képes lesz arra, hogy segítségével videóhívásokat bonyolítson le, online vásároljon, valamint video-stream tartalmat nézzen.

Az ASUS szerint ZenBo képes emlékeztetőt olvasni a tulajdonosoknak, mint például orvosi utasítások vagy a megfelelő gyógyszerezés. Balesetkor vészüzenetet tud küldeni a családtagoknak, ha valaki eleesik, beépített kamerája megmutathatja, mi történt. A gyerekeket képes szórakoztatni, táncol és zenél, valamint történeteket olvashat fel a memóriájába telepített könyvtárból.

A robotika, illetve az okosházak problémája jelenleg az, hogy nagyon kevés eszköz tud egymással ténylegesen beszélni. Az egymással versengő kommunikációs protokollok és a gyártók eddig keményen gátolták a termékek egymás közötti kommunikációját Ez az idén megváltozott, néhány óriás cég összefogott, hogy megoldja a problémát. A Microsoft, az Intel és a Samsung, a Qualcomm, a Cisco, a GE Digital és mások létrehoztak egy alapítványt, amelynek célja, hogy a nyílt forráskódú protokollokhoz bármely gyártó csatlakoztassa a termékeit. (Forrás: engadget.com)