Sajátos fény vetül a Fidesz médiapolitikájára a Népszabadsággal történtek miatt

Hatalmas az ínség. Magyarországon a lakosság 35%-a a szegénységi küszöb alatt él. A szélsőjobb megállítására Közép-Európának igen nagy szüksége van egy új haladó erőre, amely tudja, miként reagáljon az emberek igényeire, és amely képes elhárítani a gazdasági nehézségeket, a jogos félelmek miatt érzett bizonytalanságot, amit egyesek idegengyűlöletté változtatnak át. Ha nem kínlkozik ilyen alternativa, akkor a következmények katasztrofálisak lesznek.

A jobboldali csoportok mindinkább saját kezükbe veszik az „igazságot“. Mostanáig a muzulmánok és a szegény etnikai kisebbségek ellen „harcoltak“, a  romák és a menekültek ellen – a társadalom többségének védelmére hivatkozva. Az erőszak a másként gondolkodókkall szemben politikai eszközzé válik. A progresszív erőknek össze kell fogniuk, mert a menetelő csizmák csattogása más a sarokról hallatszik – hangsúlyozza a pozsonyi Emberi Jogi Intézet munkatársa, akit egyébként a  minap szélsőjobbosok egy éjjel összevertek a szlovák fővárosban.  

A Die Welt szerint megint csak sajátos fényt vet a Fidesz médiapolitikájára az, ami és ahogyan a Népszabadsággal történt. Még az ultrajobbos Jobbik sem hiszi el, hogy a bezárás hátterében gazdasági okok állnának. Az újság az ügyben megkérdezte a Berlinben élő írót, Dalos Györgyöt, aki úgy véli, hogy a jelek szerint a feudális beállítottságú Orbán Viktor besokallt a lap leleplezéseitől a Rogán-, illetve  Matolcsy-féle botrányban. Mint mondja, ez klasszikus puccs volt. Ha valóban pénzügyi megfontolások lettek volna a háttérben, akkor megtartják a szerkesztőséget. Ám mivel az újság eltűnt, ez brutálisan megváltoztatja a magyar nyilvánosság szerkezetét. És itt szó van az online-változatról is, mert azt sokszorta többen  olvasták, mint a nyomtatott verziót. Így most egynémely konzervatív lapoknak is félniük kell.

Az okokat illetően Dalos György úgy gondolja, hogy Orbán Viktor rögtönzött. Ő csak a Jobbiktól tart, és nem is alaptalanul. A radikális párt jelenleg igen mérsékeltnek mutatkozik, de nem módosított nyíltan rasszista, antiszemita és Európa-ellenes álláspontján. Egy kicsit olyan, mint a Le Pen-féle Nemzeti Front. A hatalmat szimatolja.

A Népszabadság főszerkesztő-helyettese szerint a munkatársakat zsarolják, mármint hogy ha bármi rosszat mondanak a kiadóról, akkor következményekkel kell számolniuk – írja a Die Zeit. Gergely Márton úgy gondolja, hogy az egész szerkesztőséget lépre csalták, nagyjából azt történt, hogy felcsalogatták őket egy hídra, majd  berobbantották alattuk. Azért mondja, hogy az egész mögött politikai okok húzódnak meg, mert a kormány most azt gondolja, hogy még sohasem volt ennyire erős.

A népszavazás ugyanis megmutatta, hogy semmilyen botrány nem árt neki, mindent megtehet. Mert elmaradt ugyan az Orbán által várt siker, de 3,3 millióan mégiscsak rá voksoltak. Úgy tudni, hogy aznap este a kormányfő és a többiek pezsgőztek, mondván, hogy már megnyerték a választásokat.

A Népszabadság újságírói jelenleg a Hogyan tovább?-ról gondolkodnak, elvégre közvetlenül 140 ember sorsáról van szó. A helyzet bonyolult, mert akadnak köztük, akiknek nagy szükségük van a pénzre, így engednének a tulajdonos zsarolásának. Azzal hitegetik őket, hogy van esély a végkielégítésre, illetve a továbbfoglalkoztatásra, ha tartják a szájukat. Felvetődött, hogy csinálnak egy weboldalt, csak még ki kell találni, miként finanszírozzák. Egyaránt szeretnék kiszolgálni az előfizetőket és a magyar demokrácia javára tenni.

Az EU illetékes biztosa  azt közölte, hogy csak novemberig maradhat fenn a határellenőrzés a Schengeni rendszeren belül – írja a Kurier. Utána csak akkor engedélyezik a hosszabbítást, ha azt nyomatékos érvek támasztják alá. Dánia már előterjesztett ugyan ilyen kérelmet, de arról Avramopulosz úgy nyilatkozott, hogy Brüsszelben még nincs meg a döntés. De bizonyos szabályokat meg kell tartani és bizonyítani kell pl. a jogos biztonsági megfontolásokat, ha egy állam azt akarja, hogy teljesítsék a kívánságát. Egyébként Ausztria is hosszabbításért folyamodott a magyar és a szlovén határon.