Segítség, tapogat a főnököm! – Ipsos-kutatás a munkahelyi molesztálásról

Azok az alkalmazottak, akik legtöbb esetben számoltak be a munkatársuktól vagy a felettesüktől haragból eredő szándékos fizikai bántalmazásról – pofonról, ökölcsapásról, rúgásról vagy lökdösésről – Indiában (25%), illetve Kínában (13%) élnek, őket Olaszország és Mexikó (8%), Argentína és az Egyesült Államok (7%), Dél-Afrika (6%), valamint Ausztrália, Brazília, Németország, Magyarország, Dél-Korea és Spanyolország (mindegyik 5%) munkavállalói követik. Akik a legkevesebbszer jelentettek fizikai bántalmazást, Svédország (1%), Indonézia és Franciaország (3%) alkalmazottai, akiket Oroszország, Lengyelország, Japán, Nagy-Britannia és Belgium alkalmazottai követnek (4%). Regionálisan tekintve a BRIC-országokban (=Brazília, India és Kína) a legjellemzőbb a munkahelyi fizikai bántalmazás (12%), Európában fordul elő a legritkábban (4%). Demográfiai szempontból csak az életkor szerint találunk jellemző különbségeket: ha a munkavállaló fiatalabb, 35 év alatti nagyobb valószínűséggel bántalmazzák (8%), mintha idősebb (50-64 év között 4%).

A kutatás vizsgálta még: előfordult-e a résztvevőkkel, hogy magasabb beosztású személyek kizárólag azért zaklatták őket szexuálisan, mert nekik dolgoztak, s nem mert komoly kapcsolatot kívántak velük létesíteni. A szexuális zaklatás leggyakrabban Indiában fordul elő, ott a munkavállaló válaszadók 26%-a számolt be ilyen esetről. További országok, ahol gyakorta előfordul a munkahelyi szexuális zaklatás a munkavállalók körében: Kína (18%), Szaúd-Arábia (16%), Mexikó (13%), Dél-Afrika (10%), Olaszország (9%), valamint Brazília, Oroszország, Dél-Korea és az Egyesült Államok (mindegyik 8%). Legkevésbé Svéd- és Franciaország (3%), Nagy-Britannia és Ausztrália (4%), Lengyelország, Németország és Belgium (5%), Spanyolország, Japán, Kanada és Argentína (6%) és Magyarország (7%) munkavállalóit érik ilyen atrocitások. Regionális tekintetben a BRIC-országok (15%), az APAC-államok – Ázsia, a Csendes-óceáni térség, Ausztrália és Kína (12%) és a Közel-Kelet, Afrika (12%) alkalmazottai vannak jobban kiszolgáltatva ilyen sérelmeknek, szemben Európa (5%), Észak-Amerika (7%) vagy Latin-Amerika (9%) munkavállalóival. A 35 év alattiak nagyobb számban (11%) estek munkahelyi szexuális zaklatás áldozatául, és a nőknél gyakoribb a jelenség (10%), a férfiaknál 7%.

A kutatás háttere: az Ipsos a havi rendszerességgel folyó Global @dvisor nemzetközi online kutatás 2010 júniusi hullámában tett fel kérdéseket a munkahelyi bántalmazás és szexuális zaklatás témakörében. A kérdésekre 22 ország 18–64 év közötti munkavállalói válaszoltak, összesen 11 940 válaszadó, Magyarországról 238 személy. A kutatás online jellege lehetővé teszi a névtelenséget, így az ilyen, érzékenyebb témák esetén megbízhatóbb eredményeket hoz, mint a hagyományos, személyes módszerrel készülő kutatások.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.