Síkunyhó a belvárosban

Ha szeretné megérinteni azt az ereklyeként őrzött lécet, amelyen Alberto Tomba szlalomozza be magát a világhírbe, ha kíváncsi arra, hogyan siklottak régen – egymáshoz erősített bambuszrudakból készült sítalpakon – a japánok, illetve ha netán munkatársaival egy síkunyhóban tervez csapatépítő összejövetelt, de nem síbakancsosat, hanem fekete lakkcipőset, akkor önnek Mürzzuschlagban a helye.

Ebben a magas-stájerföldi városkában, a magyar turisták által igen kedvelt semmeringi sípályák tőszomszédságában található a Téli Sportok Múzeuma, amelyet teljesen felújítottak, és tavaly októberben újra megnyitottak.

A gazdag gyűjtemény bemutatja, hogy a különböző korokban és térségekben, a műszaki fejlődés vagy a divat függvényében milyen síléceket, síkötéseket, bakancsokat, milyen korcsolyákat, korcsolyacipőket, szánkókat, télisport-ruházatot használtak, illetve viseltek, milyen felszereléssel mentették a hegyi mentők a bajba jutottakat.

A múzeum belterét, illetve annak egy részét – mint azt Hannes Nothagl igazgató elmondta – céges rendezvényekre, vagy éppenséggel privát bulikra is ki lehet bérelni. Az épület központi csarnokában felépítették egy farönkökből – a 19–20. század fordulója táján – készült alpesi síkunyhó pontos mását, ami kiválóan megfelel erre a célra.

Mürzzuschlagtól mindössze néhány perc a szezononként átlagban 330 ezer látogatót fogadó Stuhleck. Hans Hirschegger, a Spital am Semmering-i turizmus lelkes szervezője kalauzol a több, egymást követő felvonóból álló komplexumon, amely 1774 méteres magasságig viszi fel az utast. Ez csupán nyolc méterrel van a hegycsúcs alatt, és a sítalpon felérkezők azzal az egyetlen lendülettel, amellyel kiszállnak az ülésből, máris száguldhatnak a gondosan kiépített pályán, miközben lélegzet-elállító panoráma tárul a szemük elé.

Hóágyú nélkül persze elképzelhetetlen lenne a pályafenntartás, legalábbis a tervek szerint az április 7-ig tartó szezon egy részében. A sípálya magaslati önkiszolgáló éttermét és melegedőjét, amelyhez hatalmas, szép időben napsütötte terasz is tartozik, nemrég kibővítették, új fedett területet alakítottak ki, ahol fűtött körülmények között, egy kávé mellett megpihenhetnek a télisportok rajongói.

A Graztól északra található, Budapesttől gépkocsival mindössze három óra alatt, csaknem végig autópályán elérhető Magas-Stájer föld nem csupán a rutinos sílesiklóknak vagy a szánkózóknak kínál ideális terepet. Az aflenzi Bürgeralm szűzhaván például a kezdőket sítúracsomag várja oktatóval és a Hochschwabra nyíló csodálatos kilátással. A Mürzer Oberland Naturparkban olyan Ruck X Bob túrákat is kínálnak, amelyeken felfelé hótalpon közlekednek, lefelé pedig bobbal szántják a porhavat. A kényelmesebbek a mariazelli Erlaufsee jegén hódolhatnak a jéghorgászat türelmet próbára tevő örömeinek.