Időszerű: szankciókat az oligarchák és bűnözők vagyonának elkobzására

Az Európai Bizottság ma javaslatot tett arra, hogy az uniós szankciók megsértése kerüljön fel az ún. uniós dimenziójú bűncselekmények listájára. A Bizottság ezenfelül új, szigorú szabályok bevezetését javasolja a vagyon-visszaszerzésre és vagyonelkobzásra vonatkozóan, amelyek szintén segíteni fogják az uniós szankciók végrehajtását. (A nyitó képhez: a francia kormány közölte, hogy lefoglalt egy Igor Szecsinhez köthető cég tulajdonában lévő szuperjachtot. Foto: AFP/TASS/Getty Images)

Tekintettel arra, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió nem enyhül, égetően fontos, hogy az uniós szankciókat minden érintett maradéktalanul végrehajtsa, és hogy a szankciók megsértése ne fizetődjék ki.

A ma előterjesztett javaslatok azt hivatottak biztosítani, hogy a jövőben ténylegesen el lehessen kobozni a szankciókat megsértő személyek és szervezetek vagyonát.

A javaslatok a vagyoni eszközök befagyasztásával és lefoglalásával foglalkozó („Freeze and Seize”) munkacsoport tevékenységébe illeszkednek. A munkacsoportot az idén márciusban hozta létre a Bizottság.