Első, utolsó, soha többé

„Az ember meg kinéz az ablakon, hátha megpillant egy templomtornyot, egy szokatlanul magas jegenyét, vagy éppen a Néprajzi Múzeum nevű műlesikló égnek meresztett valagát, hogy valami biztos pontra leljen, ha már így megszédült. Mit garantál K.G. főpolg.? Mit beszél az, aki nemrég tette világossá, miképp húztak szét, és gyilkolták egymást az ellenzéki összefogás kamuzói a választás előtt, az, aki hálát adott azért, hogy nem ez a szánalmas ellenzéki formáció győzött?” (A nyitó képen: ilyennek kellett volna lennie, ám a székek üresek maradtak…)

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése. Hogy pontosan fogalmazzunk, és ne essünk az elfogultság bűnébe, azt kell mondanunk, hogy azért maradt el, mert ezért, meg azért.

Az „ezért” változat szerint a DK-t felháborította, hogy a Momentum, mivel az időközi választásokon nem tudtak az indítandók párt-hovatartozásáról megállapodni, közölte volna, hogy nem szavazza meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek. Az „azért” Momentum-féle variációja viszont arról szól, hogy ők egy 2019-i dealhez tartják magukat, aminek alapján a DK-nak nem kéne a jelöltállításon a saját embereivel nyomulnia, de ettől még lehet közgyűlés, hiszen annyi fontos ügyről lehet dönteni. Ha jól értjük a médiában olvasható mondatot, e fontos ügyek közé nem tartozik Bősz Anett pozíciójának kérdése.

A főpolgármester a közgyűlés határozatképtelenségét látva kiposztolta, hogy az említett más fontos ügyek körét a nagytétényi szemétlerakó kérdése, a budai fonódó bővítése, roma fiatalok gyakornoki munkája, a Jurányi- ház kulturális missziója stb. stb. képezi, és ezeket nem írhatják felül a pártok személyi kérdései.

Egyebek között azért sem, mert ezek még csak nem is a közgyűlés pártképviselőinek a vitáiról, hanem kizárólag a pártvezetők tozsalkodásairól szólnak, amihez a városnak a világon semmi köze sincs.

Igaza van a főpolgármesternek? Ha szabad ilyen túlhabzóan fogalmazni, százezer százalékig.

Azonban azt is írja Karácsony Gergely, hogy ez volt az első alkalom, amikor pártügyek ráültek Budapest dolgaira. Hozzátette: egyben az utolsó is.

És akkor azt is odavéste, hogy ő ezt garantálja.

Az ember meg kinéz az ablakon, hátha megpillant egy templomtornyot, egy szokatlanul magas jegenyét, netán a Néprajzi Múzeum nevű műlesikló égnek meresztett valagát, hogy valami biztos pontra leljen, ha már így megszédült. Mit garantál K.G. főpolg.? Mit beszél az, aki nemrég tette világossá, miképp húztak szét, és gyilkolták egymást az ellenzéki összefogás kamuzói a választás előtt, az, aki hálát adott azért, hogy nem ez a szánalmas ellenzéki formáció győzött? Azt gondolta volna, hogy miután vesztettek, megigazultak, a szabad magyar jövő lett az istenük, és nem csupán túlélni és megélni akarnak majd, persze egymás kárára, mi másra?

Nem hinném, hogy ezt hiszi, de akkor miért mondja?

Ha a főpolgármester erős, határozott, döntésképes ember lenne, talán állíthatná, hogy ígéretére ő a garancia, a személyiség varázsa a politikában is sokat számít, de ilyen varázzsal, sajnos, nem bír, csak azt a kis hitelét rontja, a pártok meg jó esetben átlépnek rajta, és nem tapossák meg.

Az is valami, de erre sincs garancia.