Girbegurba körtánc

(Szerző: Szekeres István/ujnepszabadsag.com) Ellenzéki tömegek harsogják az összefogás szükségességét. Rendben van. Egészen más azonban annak a haragos feszegetése, hogy miért nem fognak össze az ellenzéki pártok. Ez nem több parttalan sóvárgásnál, a géprombolók barbár indulatával megspékelve. Ne is tessék megnevezni az összefogás kerékkötőit, hanem inkább tessék kiírni őket a közéletből a szavazófülke magányában.

Mert hát melyik nem akar összefogni? Melyik fintorog már a lehetséges szövetséges nevének hallatán is? Melyik áll be ebbe a körtáncba (és nem is egy), amelyik nem a többiekkel együtt lép, ráadásul nem is azonos irányban? Az természetes ugyan, hogy mindegyiknek van saját, külön bejáratú elképzelése, tánclépése, uram bocsá’, narratívája.

A júniusi választások azonban remélhetőleg tisztázni fogják az erőviszonyokat. Véget vetnek a fékeveszetten girbegurba körtáncnak. Az is kiderül, hogy valójában mekkora Magyar Péter támogatottsága, aki azt elérte, hogy tömegek artikulálták egyértelműen a kormányválás szükségességét.

Nagyobb kérdés a hogyan tovább…

Arra csakis új, elszánt ellenzéki kerekasztal adhatja meg a választ. A pártok a legkisebb közös többszörös meghatározásával építhetik fel a mainál biztatóbb jövőt, nem lesz nagy művészet. Aki kimarad, lemarad.

Egyértelműek a hangsúlyok. Európai szellemiség, demokrácia, tiszta társadalmi viszonyok. Helyre kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, jogi gátat emelni a túlhatalmi törekvéseknek. Rendbe tenni végre az egészségügyet, az oktatást, a szociális ellátást, a béreket és nyugdíjakat. A külpolitikát. Az ország pénzügyeit. Az alkotmányt. Csatlakozni az Európai Ügyészséghez, aktívan és kritikusan, de az együttműködés szándékával térni vissza a szövetségi rendszereinkbe. Hogy ma hol vagyunk mindezektől? Még belegondolni is szörnyű.

Külön-külön egyik ellenzéki párt sem lesz képes belátható időn belül leváltani a kormányt. Együtt, valódi összefogással sikerülhet csupán. Persze, arra is fel kell készülni, hogy koalíciós kormányzás is tele lesz
buktatókkal, a NER oligarcháinak anyagi áldozatokat is beáldozni kész ellenerejével. Információkarantéba szorított tömegek vakhitével.

Az sem lesz könnyű, de legalább a magunk urai leszünk. Ismét. És azt mindenáron meg kell őriznünk.