Pegazus-ügy: EP-képviselők szégyellni való megállapításai – Orbánék súlyosan sértik a jogokat

A Pegasus és azzal egyenértékű kémszoftverek használatának kivizsgálásával foglalkozó vizsgálóbizottság delegációja találkozott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságával, az adatvédelmi hatóság képviselőivel, valamint a kémszoftverrel megfigyelt újságírókkal is. (A nyitó képen: a sajtótájékoztatón Jeroen Lenaers és Sophie In ‘t Veld válaszoltak az újságírók kérdéseire.)

A kémszoftver használatával kapcsolatos híradások kivizsgálását célzó, február 20–21-én folytatott vizsgálatot a kilenctagú delegáció: Juan Ignacio ZOIDO (EPP, Spain), RÓNAI Sándor (S&D, Hungary), Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Poland), Łukasz KOHUT (S&D, Poland), Gwendoline DELBOS-CORFIELD (Greens/EFA, France), Dominik TARCZYŃSKI (ECR, Poland), Ivars IJABS (Renew, Latvia) and Gilles LEBRETON (ID, France) európai parlamenti képviselők.

Kétnapos látogatásán az EU-küldöttség megbeszéléseket folytatott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága elnökével, dr. Péterfalvi Attilával, megfigyelt újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel. A delegáció látogatását ma délután sajtótájékoztató zárta, ahol Jeroen Lenaers (EPP, Hollandia) a következőket mondta:

„Minden jel arra utal, hogy a Magyarországon számottevő mértékben visszaéltek a kémszoftverrel. Nagyon kevéssé meggyőző számomra a hatóságok nemzetbiztonsági okokra történő hivatkozása. Fontos bizonyítékok szólnak amellett, hogy emberek után kémkedtek azzal a céllal, hogy még több politikai és gazdasági ellenőrzést gyakorolhassanak a közszféra és a médiapiac fölött. Meggyőződésem, hogy Magyarországon a jogállamisági és az alapvető demokratikus elveket súlyosan megsértették, és az ország ebben a tekintetben az EU-n belül a legrosszabbak közé tartozik. A demokrácia állapotának az elmúlt évek során tapasztalható romlása miatt az állami intézmények, úgy látszik, nem hajlanak arra, hogy az állampolgárokat szolgálják, jogaikat és szabadságjogaikat védjék. Sokkal inkább úgy tűnik föl, a kormány politikai céljainak kiszolgálói. Felszólítjuk a kormányt, hogy folytasson érdemi vizsgálatokat a visszaéléseket mutató gyakorlatokkal szemben. A PEGA-vizsgálóbizottság megoldási javaslatokat fog megfogalmazni, amik védelmezik az állampolgárokat a visszaélésekkel szemben.”

Sophie In ‘t Veld (Renew, NL) jelentéstevő leszögezte:

„Magyarországon a kormányzattal szemben kritikus hangok rendszerszintű zaklatásáról hallhattunk, melynek célja ezek elhallgattatása, és mások elriasztása attól, hogy felemeljék hangjukat. Az ilyen kampányok erodálják a liberális demokrácia elveit és azonnali megszüntetésükre van szükség. Nem elfogadható, hogy a médiára, a tüntetőkre és az ellenzékre szájkosarat tegyenek. Úgy látszik, Magyarországon minden, látszólag független felügyeleti szerv végső soron a kormánynak számol be – bár a fékek és ellensúlyok részeinek kellene lenniük. A kémszoftver tehát csak egy lépés abban a fokozatos és jól dokumentálható folyamatban, melynek során Magyarország autokráciává válik. A kormány kibújik a felelősségei alól, de meg kell értenie, hogy az egészséges demokráciák nem folytatnak kiberháborút feltételezett ellenfeleikkel szemben, akik csupán fényt szeretnének vetni arra, hogy mit tesz a háttérben.” A sajtótájékoztató ezen a linken megtekinthető. A szakbizottság megállapításait jelentésben foglalja össze, valamint kidolgoz megoldási javaslatokat is, melyeket a plenáris ülésen bocsátanak majd szavazásra. A szakbizottság minden tagjának lehetősége lesz változtatásokat javasolni a szövegtervezetekben. A szöveg végleges változatáról a tavasszal szavaznak a képviselők.

A PEGA vizsgálóbizottság * Szakbizottsági dokumentumok (a vizsgálatról szóló jelentéstervezet, valamint a javaslatok tervezte)