Nagyon drága a magyar kenyér – és még tovább drágul

(Forrás: Klubradio) Négy év alatt csaknem háromszorosára nőtt a kenyér ára Magyarországon, és már az uniós átlagot is meghaladja, a béremelések miatt pedig több pékség további emeléseket tervez. (A nyitó képen: Käthe Kollwitz rajza: Éhség.)

Nagy István agrárminiszter szerint ugyanakkor az ő hatásköre csak a gabona árára terjed ki, és egyébként is, azért ilyen mértékű a drágulás, mert a kenyér nálunk volt a legolcsóbb az Európai Unióban – derült ki az RTL Híradójából. Nagy szerint főleg a magasabb energiaárakat fizetik a vevők, Raskó György agrárközgazdász azonban az RTL-nek azt mondta, az állam is jól keres a kenyéren, elvégre egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60, az adó pedig 160-170 forint. A 18 százalékos áfa és a kiskereskedelmi különadó pedig szintén beépül a kenyér árába, ami így tovább nő. 

Az Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint a múlt év végén már néhány százalékkal többe került a kenyér Magyarországon, mint átlagosan az EU-ban, miközben a koronavírus-járvány előtt még a tagállami átlag 80 százalékát sem érte el itthon a sütőipari termék ára.

Hende Csaba megint bizonyította bölcsességét

A vasi országgyűlési képviselő, fideszes politikus ugyanis a családi pótlék emeléséről szóló kijelentette: „Aki nem dolgozik, az ne is egyék!” A 16 esztendeje, 2008 óta változatlan összegű családi pótlék emelése volt a téma a törvényalkotási bizottság minapi ülésén, ahol két LMP-s képviselő (Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter) kezdeményezte: emeljék meg a juttatást.

A javaslatot az ellenzék támogatta, de a kormánypárti többség leszavazta, és az emelésről szóló felvetéssel a testület fideszes elnöke, Hende Csaba sem értett egyet. A jegyzőkönyv szerint azt mondta, hogy a népjóléti bizottság március 5-i ülésén sokórás, részletekbe menő vita volt erről, ahol kiderült a Fidesz/KDNP és a baloldali pártok közötti filozófiai különbség a családi pótlék kérdésében.

„Nem akarok ennek most a részleteibe belemenni, de teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban (…). Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék – közölte Hende Csaba.

A kijelentésre Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hívta fel a figyelmet, az esettel kapcsolatban pedig azt közölte: „Ha tehát a Fideszen múlik, az állásukat elvesztő és a fizetésükből megélni képtelen szülők gyerekei nyugodtan éhen is halhatnak. Őket hagyta magára az Orbán-kormány a megélhetési válság kellős közepén”.

Elolvasásra ajánljuk: Éhezik a magyarok nyolcada: te tetted ezt, Orbán! Meg ezt is: Bácsi, éhes vagyok!