Négytagú, éhező család jajkiáltása

Éhező négytagú család fordult a héten a Magyar Szociális Fórumhoz (MSZF) azzal a kéréssel, hogy tárja helyzetét a nyilvánosság elé segítség végett – tudatta az emberjogi szervezet szombaton. „A szó szoros értelmében éhezünk, és még a gyógyszereket sem tudjuk kiváltani. Helyzetünk kilátástalan” – írták az MSZF-nek.

A két kiskorú gyermeket nevelő szülők havi 120 800 forintból élnek. Az összeg az alábbi tételekből tevődik össze: a két gyermekre számított 48 000 Ft családi pótlékból, 22 800 Ft jövedelempótló támogatásból, és 50 000 Ft közhasznú foglalkoztatásból.

Közműdíjakra havi 38 700 Ft-ot költenek, villany-díjhátralékuk 272 115 forintra rúg. „Ha befizetek minden számlát, akkor sajnos, nem jut élelemre és semmi másra. Olykor jó, ha naponta egyszer tudunk enni. A gyógyszer havi 7-8 ezer forint lenne, de nem tudom kiváltani” – írta a családfő, aki súlyos betegen is dolgozik.

A Magyar Szociális Fórum szükségesnek tartja közreadni a segítséget kérők tényszerű beszámolóját helyzetükről, olyan körülmények között, amikor magas rangú kormányzati tisztségviselők tagadják, hogy Magyarországon létezne éhezés, és azt állítják, hogy az éhezést megszüntették.

Az éhező család arra kérte az MSZF-et, hogy adjon hangot jajkiáltásának a remélt segítség reményében.