Az Óperecián túl tudják, mi teszi boldoggá a turistát – Irány Linz!

Minden magyar gyermek ismeri a népmesei fordulatot, miszerint az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurtafarkú malac túr, ott ahol az üveghegyek emelkednek, ott kezdődik a mesék birodalma… Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az Óperenciás-tenger nem más, mint a felső-ausztriai Enns-folyótól, „feljebb”, azaz északra és nyugatabbra lévő területeket, egy játékos félrehallás miatt (über den Enns, ob den Enns, operenc) nevezi így a magyar kollektív memória.

Az üveghegyek pedig nem mást jelölnek, mint az errefelé még sokszor nyáron is havas alpesi hegycsúcsokat. Régen, aki erre járt, az már nagyon messze volt a magyar földtől, a korabeli közlekedési körülményeket ismerve, több heti járásra távolodott el Magyarországtól, s e hosszú út közben sok minden történhetett pl. a világjáró mesterlegényekkel, s kiszínezett történeteiket hazatértük után bizonyára érdeklődéssel hallgatták hazánkfiai.

Felső-Ausztria tartományi székhelye, Linz még napjainkban is sok magyar számára felfedezésre váró város, amely sokfajta érdekességet, magyar vonatkozású történetet, s nem utolsó sorban a turizmus szisztemetikus és átgondolt fejlesztése során elért eredményeik pedig követésre érdemes, jó példákat tartogatnak számunkra.

Amikor Mátyás király idéjében a hires fekete sereg hadai a legmesszebbre jutottak – „nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára” –, III. Frigyes német–római császár Linzbe menekült, és ezt tette meg fővárossá. A linziek tehát a magyaroknak köszönhetik egykori császárvárosi titulusukat és királyi történelmüket. Aztán nagyot fordult a világ, a hajdani ipari fellegvár, a második világháborúban tönkrebombázott, majd szovjet és amerikai zónára osztott Linz 2009 óta – amikor Európa kulturális fővárosa lett – az egyik legnépszerűbb osztrák turisztikai célpont a városlátogatásokat kedvelők körében. A Duna festői kanyarulata, a bicikliutak, a múzeumok mind vonzzák a turistákat, s a városvezetés minden évben kitalál valami újat, hogy okot, alkalmat szolgáltasson a város felkeresésére, illetve a visszatérésre.

Linz városvezetése az idei tematikus év középpontjába az ÉLETMŰVÉSZET-et állította – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, aki GD Consulting cégén keresztül látja el Linz város bécsi és magyarországi képviseletét is. A 2009-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselt, a „színes Duna” menti város turizmusa hatalmas léptékben fejlődött a múlt években. Linz mára a kreatív városfejlesztés és jövőbe tekintő turisztikai stratégiaképzés és kommunikációs gyakorlat területén számos nemzetközi elismeréssel és annál is több szakmai követővel rendelkező jó példává vált – amire érdemes a magyar turisztikai szakemberenek is odafigyelniük.

Az EKF cím után a Linz 2014-ben elnyerte az „UNESCO City of Media Arts” címet is, amely lehetővé tette a Duna menti nagyvárosnak az aktív bekapcsolódást a jövőorientált kreatív városok hálózatába. A kreatív városok hálózatába az UNESCO olyan városok felvételét támogatja, amelyek a film, a zene, a gasztronómia, a formatervezés, a kézművesség, a kortárs irodalom és a médiaművészetek területén egyaránt követendőt és maradandót alkotnak. Az elmúlt évtizedben nagy hangsúlyt kapott az élő kortárs művészetek támogatása Linzben, az EKF-projektet követően elkészült Európa legmodernebb Zeneszínháza (Musiktheater), itt található a jövő témáját körbejáró Ars Electronica Center, amelyek a város barnamezős kreatív fejlesztéseivel (pl.:Tabakfabrik) kiegészülve megteremtették az alapot az alkotó újítás és megújulás témáinak belefoglalására a turisztikai fejlesztési koncepcióba. Ennek a lépcsőzetesen megterevezett folyamatnak idei mérföldköve az ÉLETMŰVÉSZET központú tematikus év meghirdetése, amely a Duna-menti metropoliszban megélhető életörömöknek az évszakok ciklusához időzített turisztikai csomagokba foglalását és piacra vitelét jelenti. A tavasz a szabadtéri fesztiválok és Duna menti vizes élmények időszaka volt, olyan egyedi attrakciókkal, mint a „Mural Harbor” elnevezésű óriás szabad-téri graffiti-művészet kiállítás, vagy a „Bubbleday” wakebord fesztivál. A tavasz kiemelkedő programjaihoz tartozott még a „Nextcomic” és a „Crossing Europe Film” fesztiválok, vagy a „Tanzhafen” eseménysorozat.

A nyár a gasztronómiai élvezetek időszaka, amikor a város gasztromómiai forradalmának legújabb vívmányaival találkozhatznak a városba látogatók. A kulináris élvezeteket olyan kulturális programok egészítik ki, mint világsztárokat felvonultató „Klassik am Dom” szabadtéri koncertek, vagy a fiatalok körében népszerű Schäxpir fesztivál.

Az ősz a közelben, Ansfeldenben született Anton Bruckner (1824–96) előtti tisztelgés jegyében telik, amely a Brucknerhaus remek programjain és koncertjein keresztül élhető meg leginkább. A hidegebb napokra is számos testet-lelket melegítő programot kínál a város, bizonyítva, hogy az életörömök megélésenek lehetősége szinte kimeríthetetlen, s ennek tudatos megélése az igazi Éleművészet, ahogy ezt a 2017. tematikus év megalkotói is megáldmodták. A városba látogató turista az életörömökön keresztül a linziekkel együtt maga is megváltozik, s számos csodát élhet ál – ígérik a szervezők.

A nyár elején nyitotta meg Utak a boldogsághoz címmel kiállítását a város Nordico Múzeuma, amely a turizmus és a városi lét szemszögéből járja – 35 témán keresztül – körbe a kérdést, hogy mitől leszünk boldogok? Az egyedülálló és színes interaktív kiállítás is természetesen szerves része Életművészet központú tematikus évnek. A Linz Tourismus szakemberei nem először tematizálják a boldogság témát: 2009-ben Linz Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) ugyancsak önálló kiállítás formájában mutatta be a boldogságkutatás legfrissebb, gyakorlatban is alkalmazható elemeit.

A turizmussal együtt járó utazás boldoggá tesz, ezt mára tudományos tanulmányok is bizonyítják, azonban fontos, hogy a turistákat fogadó város lakói és az idegenforgalomban dolgozók is részesüljenek az életminőséget meghatározó boldogságpillanatokból. Az ezen a felismerésen nyugvó, életminőség-központú megközelítés az alapja Linz turizmus-stratégiájának, így nem véletlen, hogy a téma folyamatosan napirendnen van a szakmai közgondolkodásban. Röviden, tömören, aki a turistáskodás alatt, után boldog akar lenni, annek Linzben a helye!

A programokról bővebben a város honlapján (tessék kattintani), illetve Kovács Balázstól, Magyar Turizmus Zrt. ausztriai volt külképviselőjétől, aki tanácsadó cége révén továbbra is vállalja és ellátja turisztikai kezdeményezések képviseletét osztrák piacon.