Bécsben 100-ból 94-en túlélik a szívinfarktust

A szívinfarktusos betegek gyors és lehető legjobb ellátására hat bécsi kórház STEMI-hálózatot hozott létre. A rendszer olyan jól működik, hogy 100-ból 94 beteg túléli az infarktust – derül ki egy tanulmányból. (Nyitó képünkön a Wilhelminenspital egyik új kezelőhelyisége; foto: PID / Alexandra Kromus.)

A bécsi szívinfarktus-hálózatot (Vienna STEMI Network; STEMI: ST-elevációs myocardialis infarctus) másfél évtizeddel ezelőtt alapította az osztrák főváros hat kórháza, hogy az ilyen tüneteket mutató betegeket a napszaktól és ügyeleti időktől függetlenül gyorsan és a lehető legmagasabb szakmai színvonalon tudják ellátni.

A hálózat tagjai felváltva, mindig ugyanabban az időben fogadják a betegeket, hétvégente pedig a bécsi központi kórház, az AKH szívkatéter-laborja és szakorvosai állnak készenlétben. Így a mentők, a sürgősségi osztályok és a kardiológusok mindig tudják, éppen melyik intézmény az ügyeletes, hova küldhetik a beteget. A páciensek itt – a napszaktól függetlenül – mindig ugyanazt a legmagasabb színvonalú ellátást kapják.

Kis híján háromezer szívinfarktusos beteg hároméves túlélési arányát elemző, hat esztendő eredményeit összegező tanulmány szerzői megállapították: a bécsi STEMI-hálózatnak köszönhetően 100-ból 94 beteg túlélte az infarktust, függetlenül attól, hogy nappal vagy éjjel, munkanapon vagy hétvégén szállították-e szívpanaszokkal a kórházba.

A bécsi szívinfarktus-hálózatban a kórházi szövetségbe tartozó kórházak (Wilhelminenspital, Rudolfstiftung, Krankenhaus Hietzing, Donauspital, AKH-Wien és a bécsi területi egészségügyi pénztár Hanusch Kórháza) vesznek részt.