A tavalyinál többet kereshetnek az idén a megváltozott munkaképességűek

Egy sor olyan változás lépett életbe január elsejétől, amely javítja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségeit. A múlt év végéig 32 ezer, ezentúl már munkavállalók százezrei után vehető igénybe a szociális hozzájárulási adókedvezmény. A rehabilitációs hozzájárulás 8 százalékos növekedése (személyenként 1 millió 341 ezer forintra) remény szerint ösztönzi majd a rokkantak foglalkoztatását. Ugyancsak ez évtől már havonta 223 500 forintot kereshet a rokkantsági ellátás mellett az, akit alkalmaznak; a jövedelemkorlát 207 ezer forint volt a múlt év végéig. (Illusztráció: SwiSCI)

Tavaly még csak a mintegy 32 ezer, rehabilitációs kártyával ellátott munkavállaló után mentesülhettek a foglalkoztatók a 19,5% szociális hozzájárulás befizetésétől, az idén ez a kedvezmény már mintegy 400 ezer megváltozott munkaképességű után járhat – akár részesül az illető ellátásban, akár nem. A kedvezményesen foglalkoztathatók körének látványos bővülése növeli az esélyét annak, hogy a munkaadók betöltetlen álláshelyeikre közöttük is találjanak megfelelő embert. Szélesedett az SZJA-kedvezményre jogosultak köre is.

Egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idén havi 7450 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Ráadásul ez az összeg akár 5 évre visszamenőlegesen is járhat. 2019. január 1-jétől bővült a kedvezményre jogosító betegségek köre (méhnyak-, petefészek-, prosztata- és heredaganat, illetve az méhnyálkahártya-burjánzás). A jogszabály látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító további egészségügyi problémát is ebbe a körbe sorol, mint a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.

A munkáltatók számára a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására vonatkozó legnagyobb anyagi ösztönzés hosszú évek óta a rehabilitációs hozzájárulás. Ha ugyanis egy 25 főnél nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát nem tölti fel megváltozott munkaképességű munkatársakkal, a hiányzó létszám után munkavállalónként rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie. Ez az összeg a tavalyihoz képest mintegy 100 ezer forinttal, évi 1 341 000 forintra emelkedett.

A minimálbér megemelkedésével párhuzamosan 8 százalékkal, 207 ezerről 223 500 forintra nőtt a rokkantsági ellátás mellett végezhető munka jövedelemkorlátja. Bár ez önmagában szintén kedvező fejlemény, a munkaerő-piacon ennél gyorsabb ütemben növekvő bérek mellett ez a kereseti korlát az eddiginél jobban visszafoghatja a megváltozott munkaképességűek munkavállalási kedvét. Erre a problémára egy „sávos” kereseti korlát bevezetése kínálhatna megoldást, mivel a munkavállaló nem az ellátás egészétől, hanem csupán annak egy részétől esne el.