Magyar emlékek: Semmelweis Ignác – London

Heidelberg, Chicago, Teherán, Tokió, Krakkó és Bécs után 2023 januárjában a brit fővárosban is felavatták „az anyák megmentőjének” mellszobrát. Alkotója Győrfi Ádám (Püspökladány, 2022; fotó: Magyar Nagykövetség, London.

Semmelweis Ignác (1818–65) a gyermekágyi láz okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek alapvető fontosságát csak egy jó évtized múltán, a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel.

A budai Tabánból származott, Bécsben tanult és dolgozott, majd Pestre visszatért Semmelweis ezzel az 1847-i felfedezésével a modern medicina fejlődésének egyik kulcsfigurája lett. Akkor kollégái – hazájában és külföldön is – kétségbe vonták munkája eredményét, ma viszont világszerte elismerés övezi tevékenységét. Ezt most Nagy-Britanniában is kifejezték, midőn leleplezték mellszobrát a londoni Queen Mary Egyetem orvostudományi karán.

A térplasztikát Colin Bailey professzor, a Queen Mary Egyetem elnöke és Kumin Ferenc nagykövet avatta fel, az egyetem és a londoni magyar nagykövetség közös szervezésében tartott ünnepségen. Korbonits Márta, a Queen Mary endokrinológus professzora és Rosivall László akadémiai doktor, professzor emeritus, a budapesti Semmelweis Egyetem tanára méltatta a 204 éve született magyar orvos életét és munkásságát.
Az eseményen jelen volt Mark Rylance Oscar-díjas brit színész, aki részleteket olvasott fel az ő ötlete alapján született és címszereplésével Bristolban futó Dr. Semmelweis című színdarabból. A darab fő cselekménye az a sokszor keserves és jórészt hiábavaló küzdelem, amit a gyermekágyi láz okát és ellenszerét felismerő Semmelweis Ignác folytatott kora orvostársadalmával, az általa kidolgozott életmentő fertőzésmegelőzési és higiéniai módszerek elfogadtatásáért.

A darabban nemcsak a kutatóknak, de minden embernek szóló ajánlat fogalmazódik meg: „Ne hallgattasd el Semmelweis doktort”, merj innovatív lenni, akárcsak egykor a magyar tudós.