A fekete sapka meg a piros, avagy mire éhes az orosz tőke

A legendás Gault & Millau éttermi kalauzt kiadó céget eladták egy állami kötődésű orosz banknak, a VTB-nek. A vételár üzleti titok, és nagyon kevés tudható az új orosz tulajdonosokról is – adja hírül az egyik heti magazin. Az eladás hírét Come de Chérisey francia gasztronómiai szakértő és üzletember jelentette be, aki hét évig állt az éttermeket értékelő kiadvány élén. Azért adta el most a céget a gazdag oroszoknak, hogy a jövőben több pénz legyen a korszerű technika alkalmazására, a digitális verzió fejlesztésére – tudható meg a hírből.

Szakmai függetlenségére a Gault & Millau garanciát kapott az új orosz tulajdonosoktól, a kalauzt továbbra is tekintélyes francia konyhaművészeti szakértők irányítják – írja a hvg.hu.  A Gault & Millau legutóbb 68 budapesti éttermet talált érdemesnek arra, hogy ajánlja és minősítse, közéjük azonban nem fért be a magyar gasztronómia büszkesége, a Gundel, amely a Karmelita menzán 300 forintért méri a füstölt csülkös bablevest.

No, most ebből a hírből nekem nem az a meglepő, hogy a Gundel nincs benne, pedig kiváló étterem. Csak éppen nem a mai divatos trendeket követi, és nem a gasztronómiai fősodorban található. Ettől még persze az átlagmagyarnak nagyon drága. Sőt, mi több, az sem meglepő – hiszen évekig tanultam politikai gazdaságtant – hogy a tőke nemzetközi, hogy vándorol, és mindent felvásárol, ami érték, és ami eladó. Miként ezt naponta tapasztaljuk is.

Bár azon kissé megütközöm, hogy egy ilyen jellegzetesen francia dolgot, mint a gasztronómia, a gallok kiengednek a kezükből. Ugyanakkor, mint olvasható, csupán korszerű technikára költik a bevételt. Nem lett volna erre francia befektető? Nos, kötve hiszem. De ez legyen az ő dolguk, ők tudják, mit csinálnak, nem erőszakolta őket senki az eladásra.

Egyébként, ha egyes híres párizsi szállodák és éttermek tulajdonosi hátterét megbolygatnánk, biztos kiderülne, hogy nem egy rejtélyes nevű, távoli szigeteken bejegyzett részvénytársaságoké, legalábbis, papíron, aztán ki tudja, kik állnak mögötte.

Mellesleg, számos hungarikum mögött is külföldi tulajdonos áll, lásd a tokaji szőlőket, vagy a Budapesten gyártott csokoládét, netán a legnevesebb budapesti szállodákat.  A Ferenciek terén lévő paloták közel-keleti érdekeltségűek. A Gundel tulajdonosi hátteréről nem is szólva…

Azon sem csodálkozom, hogy éppen oroszok vették meg, hiszen a franciák és az oroszok kapcsolata eddig is ellentmondásos, egyben nagyon szoros volt, háborúban és békében szintúgy. Egyébként az orosz tulajdonosok valóban nem fognak belekotnyeleskedni a világ éttermeinek rangsorolásába, mint ahogyan nem szólnak bele, például, egyiptomi szállodák menedzsment-ügyeibe sem, holott Hurghada jó része orosz tulajdonban van.

A Gault Millau kalauzt Henri Gault és Christian Millau élelmiszerkritikus és író hozta létre 1965-ben a Guide Michelin nyomán. Ez a rendszer rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket: 10 pont alatt nincs jó étterem mehet. A kalauz rendkívül fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát. A minősítés jelzése a szakácssapka: a fekete a hagyományos francia konyha jele, a vörös a megújuló konyháé.

A Gault Millau 5 szempont figyelembevételével értékel, amint azt a Wikipédia tudja: a nyersanyagok minőségének és frissességének vizsgálata, kreativitás, ételek harmóniája (saját ízek megőrzése, hagyományok), levesek, mártások minősége, az elkészítés precizitása.

Magyarország 2011-ig a Gault Millau Ausztria étterem-kalauzban szerepelt, 2012-ben azonban megjelent az első Gault Millau Magyarország étteremkalauz, Molnár B. Tamás főszerkesztésében.