Az erőszak miatt terjed tovább az ebola

Hatalmas kihívás elé állítja a hatóságokat, az UNICEF-et és más szervezeteket az ismételten fellángoló fertőzés, a tomboló erőszak és a rengeteg gyermekáldozat – a világtörténelem második legnagyobb ebolajárványa. A vírus eddig 740 embert fertőzött meg, a halálozási arány pedig igen magas, a betegek közül eddig 460-an vesztették életüket a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az áldozatok harmada gyermek. Mangina, Beni és Komanda térségében sikerült megfékezni a betegség terjedését, azonban Butembo környékén továbbra is sorra szedi áldozatait. Nyitó képünkön: Kavira Langa Jemima túlélte az ebolát, és most a betegség miatt karanténban lévő szülők gyermekeiről gondoskodik önkéntesként egy UNICEF által támogatott bölcsődében, Beniben.

Az egészségügyi dolgozók és a segélyszervezetek munkatársai heroikus küzdelmet vívnak az ebola (… vagy ebola vérzéses láz egy súlyos, magas halálozással járó fertőző betegség, melyet az Ebolavirus nemzetségbe tartozó Ebola-vírusok okoznak) ellen, a körülményeket bonyolítja, hogy Butembo térségében polgárháborús állapotok uralkodnak, fegyveres csoport harcolnak a kormányerők ellen. Mindennaposak az összecsapások, a civilek gyakran két tűz közé szorulnak, vagy célpontokká válnak. „A vírus terjedéséhez hozzájárulnak a fegyveres konfliktusok, a nagy tömegek menekülése az ország más területeire és a bizalmatlanság” – mondta dr. Gianfranco Rotigliano, az UNICEF kongói képviselője. Butembóban fegyveresek két hét alatt kétszer is megtámadtak egy ebola-kórházat, a legutóbbi rajtaütéskor egy rendőr meghalt, az épületet felgyújtották.

Az érintett területeken a bizalmatlanságot növeli, hogy sokan az ebola létezését is kétségbe vonják és nem értik, miért nem búcsúztathatják el szeretteiket a szokásos szertartásokkal. A járvány megfékezése végett az UNICEF 650 szakértőt irányított Butembóba, a gyermekjogi szervezet munkatársai megelőző programokkal, rádióműsorokkal, utcai figyelemfelkeltő üzenetekkel, házról házra járva, összejöveteleken ismertetik meg a lakosságot a betegség megelőzésének módjaival. Eddig 10 millió emberhez jutott el a kampány, 888 iskolában fordultak meg a szakértők, akik 8146 tanárt képeztek ki.

Az UNICEF WASH programjának képviselője, Jean Marie Bofio alapos kézmosásra tanítja a gyerekeket.

Emellett az UNICEF és partnerei munkájának köszönhetően eddig 1,3 millió ember jutott biztonságos ivóvízhez, a munkatársak 830 családot kezeltek, 80 ezer embert oltottak be, 972 kézmosó helyet állítottak fel és közel 1000, az ebola miatt árvaságra jutott gyerekről gondoskodnak.  „Az UNICEF felszólítja mindazokat, akik erőszakot alkalmaznak az egészségügyi intézmények ellen, hogy azonnal fejezzék be tevékenységüket és a helyi közösségekkel együtt dolgozva próbálják megérteni az ebola természetét. Legyenek a megoldás részei” – jelentette ki Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. A határ közelsége miatt az ebola könnyen átterjedhet más országokra is. A mostani a történelem második legnagyobb járványa, 2014-16 között Nyugat-Afrikában ennél is több áldozatot szedett a kór.

Az UNICEF 972 kézmosó helyet állított fel a Kongói Demokratikus Köztársaság Ebola által érintett területein.