Gyerekek, csak egy Földünk van!

Az Earth Speakr az Ólafur Elíasson izlandi származású dán képzőművész nevéhez fűződő kezdeményezés. Célja, hogy teret adjon a gyermekek véleményének a Földünk védelméről.

Elíasson arra kéri a felnőtteket, döntéshozókat, változásokért felelősöket és globális vezetőket, hogy hallgassák meg a gyermekek mondanivalóját. Az Earth Speakr kiterjesztett valósággal működik, és egy-egy ingyenes alkalmazást, interaktív weboldalt is magában foglal, amely máris a világ 24 nyelvén elérhető. Az Earth Speakr-t a művész az Európai Unió Tanácsa idei német elnöksége alkalmából kezdeményezte.

Az Earth Speakr arra invitálja az Európában élő gyermekeket, hogy a Föld szószólóiként a bolygónk jövőjéért viselt felelősségüktől indíttatva, együtt alkossanak meg egy műalkotást.

Az Ólafur Elíasson által megálmodott Earth Speakr kezdeményezés segíti az európaiak együtt gondolkodását, rámutat az éghajlatváltozás veszélyeire és bolygónk jövőjére. A teljesen ingyenes kezdeménezést a német külügyminisztérium és a Goethe Intézet finanszírozza.

A következő fél évben bárki letöltheti az Earth Speakr alkalmazást és animációkat készíthet környezetéről egy játékos, interaktív technológia segítségével. A kezdeményezésben a választójogi korhatár alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt úgy, hogy a hangjukat adják valaminek – fának, banánhéjnak, égboltnak vagy utcának –, ezzel szót emelnek a közvetlen környezetük és a bolygó megvédéséért. Üzeneteiket a www.earthspeakr.art oldalon megoszthatják, és a kiterjesztett valóság (AR) segítségével az alkalmazásban meg is nézhetik.

„A gyermekektől elvárják a figyelmet és a szabályok megtartását, most rajtunk, felnőtteken a sor, hogy figyelemmel meghallgassuk mondanivalójukat. Az Earth Speakr programban Ólafur Elíasson egyedülálló lehetőséget kínál nekik, hogy alkotó módon megközelítve olyan ötleteket dolgozzanak ki, amelyek formálhatják az európaiak jövőjét. Az európai politikai döntéshozókhoz eljuttatott üzenetekkel a Earth Speakr teret ad ennek a fiatal nemzedéknek, hogy őszintén elmondhassa véleményét, és mi felnőttek, a közös jövőnkért pedig jobban tesszük, ha figyelmesen meghallgatjuk őket” – mondta Heiko Maas, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere.

A lehető legtöbb ember bevonása végett Elíasson a csapatával egy sokak által elérhető, elsősorban digitális műalkotást fejlesztett ki, a kezdetektől együttműködve a gyerekekkel, kutatókkal és más szakemberekkel. A Earth Speakr az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén a világ minden tájáról elérhető. A projektet múzeumok, könyvtárak és oktatási intézmények is támogatják, egyik legfontosabb partnere a Goethe Intézet, amely a művet, az aktív hálózata segítségével a társadalmi távolságtartás idején is igyekszik a lehető legtöbb fórumon és a legszélesebb körben megosztani.

Az Earth Speakr lehetőséget kínál a gyerekeknek, hogy üzeneteket fogalmazzannak meg, és arra kéri a felnőtteket, a döntéshozókat, a változásokért felelősöket, a világ felelős egyéniségeit, hogy hallgassák meg az üzeneteket. A felnőttek az itt megtalálható „Loud Speakrs” elnevezésű AR üzenetgyűjtemények létrehozásával mutathatják meg, hogy az üzeneteik meghallgatásra találtak. A Loud Speakr gyűjteményeket bárhol elhelyezhetik egy virtuális térképen – nyilvános tereken, parkokban, politikai épületek felett –, hogy mások figyelmét is felhívják az üzenetekre, és amelyeket olyan fontos helyszíneken is streamelni fognak, mint Brüsszelben a Justus Lipsius- és Europa-épületek, valamint az Európai Parlament, a berlini külügyminisztérium „Lichthof” épülete.

Mától a gyerekek üzenetei megjelennek majd az Earth Speakr virtuális térképén, a Loud Speakr gyűjtemények pedig az AR segítségével lesznek megtekinthetők az EU egész területén. – Ha többet szeretnél tudni és részt vennél a mű megalkotásában, töltsd le az Earth Speakr alkalmazást a Google Playből vagy az App Store-ból, keresd fel a www.earthspeakr.art weboldalt és csatlakozz a közösségi médiában a @earthspeakr beszélgetéshez.

Olafur Elíasson bemutatója az Earth Speakr-ről.További információ ezen az oldalon olvasható.