Beethovenre emlékezik Bécs és Bonn – meg a nagyvilág

Bécs sok utcájában, terén van Beethovenre emlékeztető tábla: itt lakott, komponált, tanított, adták elő valamelyik művét… Bár a zeneszerző zseni a németországi Bonnban született és nőtt fel, élete javarészét Bécsben töltötte. A húszas évei elején, 1792-ben érkezett az osztrák birodalmi fővárosba, és haláláig, vagyis 1827-ig ott élt és alkotott – német lévén ő volt a bécsi klasszika harmadik nagyja Haydn és Mozart mellett. (Nyitó képünkön dr. Susanne Schicker Beethoven szülővárosában dr. Ashok-Alexander Sridharan, Bonn kereszténydemokrata főpolgármestere (bal oldalt) társaságában; Barbara Frommann felvétele.)

Jövőre lesz Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója; Bécs „mindent bevet” a jeles jubileum méltó megünneplésére. A „WienBeethoven2020” eseményeinek szervezésével, összehangolásával dr. Susanne Schickert és munkatársait bízták meg. Az ő feladatuk az ünnepi év népszerűsítése, a kapcsolattartás a sajtóval, a Beethoven-események támogatása – szoros együttműködésben a zeneszerző szülővárosával, Bonn-nal.

„Sok embert szeretnénk elérni – jelentette ki Schickert asszony. – Olyanokat is, akik nem tudnak elmenni az operába vagy a hangversenyterembe. Jelszónk: Beethoven mindenki, és nem kevesek, a kiváltságosok számára.”

Tekintettel arra, hogy a szervezés még csak nemrég kezdődött el, túl sok konkrétumot nem tud közölni. Az viszont már biztos, hogy a Beethoven-év megnyitóját ez év december 16-án tartják a Bécsi Városházán, és a jubileumi eseménysorozatot is ott zárják éppen esztendővel később, tehát 2020. december 16-án.

Biztosan tudható: kiemelkedő esemény lesz a 16. Nemzetközi Beethoven-zongoraverseny 2020. május 4–14. között a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien).