Alapítókra vár az Első Magyar WebSzínház

A TRIP Hajó által március 12-én életre hívott Első Magyar Karanténzínház létrejöttét nemzetközi figyelem övezte, előadásait estéről estére a világ minden tájáról nézők ezrei követik az online térben. A virtuális társulat célja, hogy senki se maradjon kultúra nélkül a pandémia idején sem. A társulat tagjai a kezdetektől társadalmi munkában vesznek részt az előadások megvalósításában. (A nyitó képen jelenet az első magyar karanténdrámából; foto: Kuttner Ádám.)

Az Első Magyar Karanténszínház résztvevői ingyen alkotják különleges produktumaikat. Egyértelmű, hogy a modell hosszú távon nem fenntartható, ezért támogatói kampányt indítanak, arra kérik a közönséget, hogy támogassák a kezdeményezést. A kampányt a Tőkeportállal közösen indítják avégett, hogy fedezzék a hajó és a csapat további működését.

A kortárs művészeti tér igazgatója, Magács László elmondta: kezdeményezésükhöz minden alkotó szívesen csatlakozott, nyitottak voltak erre az újfajta alkotási folyamatra, azonban hónapokon át egyetlen társulati tag sem engedheti meg magának, hogy ingyen dolgozzék. Amit tesznek, az nem csupán a közönség szórakoztatását szolgálja, hanem misszió is. Fontos lenne, hogy kifizethessék a művészeket, hiszen többségük a járványhelyzet miatt minden bevételi forrásától elesett.

Jelenetek egy háztartásból.

A TRIP Hajó egy percig sem állt le a veszélyhelyzet kihirdetésekor, az online térbe költözve mutatja be új előadásait, amit a világ minden pontján elérnek a nézők – Új-Zélandtól Gyöngyösig – a TRIP Facebook-oldalán. Munkájukra misszióként tekintenek, valódi kultúraközvetítést végeznek azokban az időkben, amikor a művészet sokak számára még inkább gyógyírt jelent.

Magács László kiemelte, a száznál is több művészből álló virtuális társulat határozza meg a TRIP Hajó jelenét, és az összefogás újszerű minőséget teremt.

Új szövetségek köttettek, és szinte a teljes magyar kulturális szcénából érkeztek szereplők a különféle felhívásokra és előadásokra – a TRIP és a Litera karanténdráma-versenyére, a felolvasószínházi sorozatra, amiben különböző társulatokban játszó színművészek vesznek részt, a független alkotókkal készülő folytatásos websorozatra, és az angol nyelvű előadásokra, ahol Örkény Istvántól Rejtő Jenőn át Molnár Ferencig számos neves magyar szerző művét adják elő felolvasó-színházi formában.

Mostanra létrejött egy teljesen új repertoár, és a TRIP csapata felismerte a válság nagy tanulságát: a helyzet normalizálódása után is érdemes folytatniuk az online közvetítések sorát, mert a működésüket övező óriási érdeklődésnek köszönhetően eljuttathatják a kultúrát mindenkihez, határokon innen és túl. Mostantól ez nem csupán lehetőség, hanem kötelesség és szolgálat is számukra.

Megtapasztalták, milyen önzetlenül dolgoznak a produkcióikon a művészek, azonban senki sem élhet vissza ezzel a helyzettel, hiszen az ő munkájuk és megélhetésük is veszélybe került. Ha tehát a kedves olvasó egyetért azzal, hogy fontos a kulturális értékek megteremtése és eljuttatása az ország, a világ bármely pontjára, akkor ezen a linken támogathatja a TRIP további működését és megmaradását, akár már 5000 forinttal, egy egyszerű PayPal-os vagy online bankkártyás adományozással június 22-ig.

A 2020 márciusában megalapított Első Magyar Karanténszínházban színészek, zenészek, előadóművészek dolgozhatnak egymással, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre közösen. Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért a TRIP Hajó csapata minden előadást rögzít, és lehetőséget teremt arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei ennek az egyedülálló kulturális programsorozatnak.

A virtuális társulat tagjai Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka és Magács László.