Forrásvízzel oltják szomjukat a bécsiek

Bécsben is tombol a nyár, ezért immár 900 ivókútból vehetnek vizet városszerte a járókelők. Ráadásul a kutakból a legjobb minőségű víz folyik. Az utóbbi napokban  rekord mennyiségű víz fogyott az osztrák fővárosban. (Kép: © Novotny/MA 31)

Bár ma van az osztrák ivóvíz napja, a bécsiek vízfogyasztása a városban tomboló hőhullám miatt már napokkal ezelőtt túllépte a 2015-i rekordot, a napi 500 000 m³-t. Az osztrák főváros ivóvizének minősége legendás, ugyanis valódi alpesi forrásvíz folyik a csapból. Nincs még egy olyan milliós város, mint Bécs, ahol a legjobb minőségű víz egyenesen a hegyekből érkezik. Az ivókutak pedig bárhol, bármikor és ingyenesen kínálják minden járókelőnek a hozzáférést az egészséges ivóvízhez.

Azért, hogy a bécsiek még sokáig élvezhessék a kiváló minőségű csapvizet, a város évi 50 millió eurót költ a vízvezeték-hálózat karbantartására, és további mintegy 15 milliót a forrásvidékek védelmére.

A városban található állandó ivókutak mellett kánikulában az „Igyál vizet!“ (Trink Wasser!) program részeként mobil kutakat is felállítottak. A már messziről is jól látható, három méter magas fémoszlopokat a város legforgalmasabb pontjain álló vízcsapokhoz csatlakoztatják. A mobilkutakat először a 2008-i labdarúgó-világbajnokság nézőterén vetették be, ám a vb után hamar elterjedtek a városban is. Ezen a nyáron már összesen 900 ivókút várja a szomjas járókelőket – a hozzá legközelebb eső vízvételi lehetőséget pedig mindenki egy kattintással megkeresheti a város honlapján található térképen.