Húsvéti lázban ég Bécs

A bécsiek számára a születésnap és a karácsony után a húsvét a legfontosabb ünnep – az ajándékozás szempontjából. Tízből heten legalább egy valakit megajándékoznak, átlagosan ötven euró értékben. A gyerekekre még ennél is többet szánnak. Bicikli, szabadtéri játékok és apróságok a legkedveltebb ajándékok. (A schönbrunni kastélynál lévő húsvéti vásár április 11-ig várja a látogatókat © Ostermarkt Schloss Schönbrunn / Katharina Schiffl)

A bécsi játékboltosok húsvétkor bonyolítják le a teljes éves forgalmuk 10 százalékát – vagyis nagyjából mintegy 60 millió eurós forgalmat hoz számukra a tavaszi ünnep. A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint ugyanis a bécsiek mintegy 70 százaléke vesz ajándékokat húsvét alkalmából; negyedük esetében gyerek a megajándékozott. Ők az átlagos 50 eurónál többért, körülbelül 70 euró értékben kapnak ajándékokat.

Csokinyuszi és édességek mellett főleg kinti játékokat – homokozókészletet, labdát, rollert – hoz nekik a nyuszi, és nagyon sokan kapnak biciklit. A gyerekkerékpárok kétharmadát ilyenkor vásárolják, javarészt szakkereskedésben. A megfelelő kiválasztásakor a fő szempont a minőség és a kerékpár súlya. Két éve – a többi között a pandémia miatt – Ausztria-szerte összesen 90 ezer gyerekbiciklit értékesítettek.

Ezzel szemben sok szülő spontán, tervezgetés nélkül vásárol húsvéti ajándékot gyermekének – rendszerint valami apróságot, általában kevesebb, mint 20 euróért. Kreatív játékok, gyűjteni való figurák, műanyag építőjátékok, amit az alkalomszerű vásárlásokkor a leggyakrabban a bevásárlókosárba raknak.

A tudatosan vásárló szülők a fajátékokat részesítik előnyben, ők fa építőjátékot vagy a babakonyhához való kiegészítőket rejtenek a nyuszifészekbe.

Szívesen szerzik be a bécsiek a húsvéti ajéndékokat a húsvéti vásárokon is: az idén öt nyílt/nyílik a napokban a klasszikus helyszíneken, a Michaelerplatzon, az Am Hofon, a Freyungon, a Franz Jonas Platzon és a schönbrunni kastély előtt.

Bécs-szerte összesen 225 standnál várják húsvéti dekorációval, kézműves termékekkel, változatos programokkal és húsvéti finomságokkal az ünnepi hangulatra vágyókat.