A bécsi iskolák menzája a legjobb

A Greenpeace felmérése szerint Ausztriában a bécsi óvodák és iskolák menzája kínálja a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb ételeket a gyerekeknek. A jó konyha ismérve: bio- és helyi alapanyagok, kevesebb, de jó minőségű hús. (A képen: Bécsben termesztett zöldségek © PID / Christian Houdek)

„Nagyon örülök, hogy a tartományok közötti összehasonlításban is ilyen jól megmutatkozik Bécsnek az az évek óta tartó törekvése, hogy egészséges ételt kapjanak a gyerekek a bécsi iskolákban és óvodákban” – mondta az osztrák főváros oktatásért felelős városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky annak kapcsán, hogy a Greenpeace felmérése szerint a bécsi iskolások és óvodások ebédje a legegészségesebb, és ez terheli legkevésbé a környezetet.

Ilyen ládákban érkezik az iskolagyümölcs a bécsi diákokhoz © PID / Ismail Gökmen

A környezetvédelmi világszervezet három fő szempont szerint hasonlította össze az osztrák tartományok közétkeztetését: a biológiai, valamint helyi termelésből származó alapanyagok aránya és az alapján, hogy milyen gyakran fordulnak elő húsételek az étlapon. Az osztrák főváros a maximális 21 pontból 17-et ért el, amivel gyakorlatilag letarolta a mezőnyt. Felső-Ausztria ugyanis 9,5 ponttal szerezte meg a második helyet, Karintia és Alsó-Ausztria 8-8 ponttal végzett a harmadik helyen. A sort Tirol és Burgenland zárja 5-5 ponttal.

Bécs 2001 óta különös igyekezettel törekszik a bioételek arányának a növelésére az iskolai menzákon. Mára az óvódásoknak tálalt ételek esetében több mint 50 százalékos a bio-arány, a tej és tejtermékeknél még ennél is magasabb, 90 százalék. Az általános iskolák menzáin kínált ebédek esetében a bio-arány 40 százalék. Ráadásul 2015 februárja óta Bécs 340 iskolájában vezették be a bio-iskolagyümölcs programot. A minősített bio-gazdálkodók hetente egyszer közvetlenül az iskolákba szállítják a friss almát, körtét, sárgarépát és narancsot a gyerekeknek. Ezen kívül az iskolai konyhákon egyre nagyobb súlyt fektetnek arra, hogy lehetőleg helyi termelőktől vásároljanak, és húsmentes ételeket is kínáljanak a diákoknak.

A Greenpeace szerint az ideális egyébként az lenne, ha a menzákon felhasznált élelmiszerek legalább fele biológiai gazdálkodásból és helyi termelőktől származnék, húst pedig csak kétszer tennének az asztalra az öt napból.