Magyar online-szerencsejáték ügyben ítélkezett az Európai Bíróság

Ma kihirdette az Európai Bíróság (EuB) a 2014 nyarán hatályos magyar online szerencsejáték-szabályozás tárgyában a C-49/16 számú Unibet-ügyben meghozott ítéletét. A döntés előzményeiről és a luxemburgi bíróság további kapcsolódó eljárásairól részletesen itt olvashat. Az alábbiakban Nemescsói András, Radics Viktor és Kökényesi Gábor tekinti át az ítéletet.

Az ítélet szerint a magyar szabályozás több okból is sértette az uniós jognak a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó rendelkezéseit. Nem felel meg az egyenlő bánásmód követelményének, hogy tízéves magyarországi szolgáltatásnyújtás esetén minősülhet valaki megbízható szerencsejáték szolgáltatónak és szerezhet nyílt koncessziós eljárás nélkül koncessziót.

A megbízható szerencsejáték-szolgáltatónak minősülő személyek számára biztosított nyílt eljárás nélkül odaítélhető koncesszió intézménye – a részletes eljárási szabályok hiánya miatt – pedig az átlátható szabályozás uniós jogi elvárásait sérti és így szintén az uniós jogba ütközik.

Az ítélet megállapítja azt is, hogy az ilyen elemeket tartalmazó, 2014 nyarán hatályos magyar távszerencsejáték-szabályozás megsértése miatt nem szabható ki szankció az engedéllyel nem rendelkező szolgáltatókkal szemben.

Az Európai Bíróság ítéletében lényegében osztotta a magyarországi engedéllyel nem rendelkező nemzetközi szolgáltatók jogi álláspontját, amelyek a magyarországi online szerencsejáték-reform uniós jogellenességére hivatkozva több mint 160 perben vitatják a NAV által velük szemben kiszabott szankciók jogszerűségét, amelyek jórészét az ítélet közvetlenül is érinteni fogja, mivel a 2014 nyarán hatályos magyar szabályok alapján vannak folyamatban.

Emlékeztetőül: a magyar szabályozás jelenleg hatályos változatával kapcsolatban további két előzetes döntéshozatali eljárás van folyamatban.

A bíróság ítélete itt olvasható.