Megállt (talán végleg) a panellakások drágulása

A házgyári (pane)lakások mintegy évtizede tartó, fokozatos áremelkedésének végét jelezhetik az idei értékesítési adatok. A rezsivédett címkével kiugróan nőtt a panelek népszerűsége tavaly, azonban a 2022-es átlaghoz képest 9-12%-kal alacsonyabb áron találtak új tulajdonosra a fővárosi panelek az idén. A nyugati országrészben csekélyebb, 1%-os az árcsökkenés, azonban a keleti régió lakótelepein továbbra is 7%-os emelkedést tapasztalt a Duna House.

Elérhette 2022-re a csúcspontját a panellakások ára. Tavaly országszerte nőtt az (egyébként is a reneszánszukat élő) házgyári lakások iránti érdeklődés, azonban az élénkülő kereslettel járó áremelkedés sem tarthat örökké, ezt megerősítik 2023 első negyedévének értékesítési adatai – tájékoztatta szerkesztőségünket a DunaHouse.

Az idei, fővárosi adásvételek szerint februárban Budán 9, a pesti oldalon 12 százalékponttal csökkent a panelek átlagos négyzetméterára a 2022-i átlaghoz képest. A csaknem 10 éve tartó töretlen áremelkedés a budai kerületek lakótelepein tavaly októberben érte el az eddigi maximumot, amikor 950 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerződhettek a vásárlók erre az ingatlantípusra. Budai panellakásra 2022 májusában költöttek eddig legtöbbet a vevők, a panelre fordított átlagos összeg akkor 53 millió forint volt, tehát csaknem 9-szer annyiért keltek el a lakótelepi lakások, mint 2012 májusában.

A pesti oldal panellakásainak négyzetméterárai 2022 novemberében érték el a csúcsot, amikor átlagosan 772 ezer forintot kóstált egy négyzetméter, ugyanakkor a legmagasabb átlagos ingatlanárat – a négyzetméterár-csökkenés ellenére – az idén februárban jelezték a Duna House adatai, amikor is átlagosan 39 millió forintba került egy pesti panellakás. Ez 9 százalékpontos emelkedést mutat a 2022-i éves átlaghoz képest.

Ingatlanközvetítő közreműködésével a tavaly eladott fővárosi panellakások 3%-a egymillió forint feletti négyzetméteráron talált új tulajdonosra. Az idei legmagasabb egységáron eladott budapesti panel négyzetmétere 857 ezer forintért kelt el négyzetméterenként. fővárosi panelért tavaly fizetett legmagasabb ár 68,5 millió forint volt, az idei (eddigi) rekorder egy 48 millióért értékesített, 66 m2-es lakás volt.

Nyugat-Magyarországon mindössze 1 százalékpontos árcsökkenést mutatnak a számok, a keleti régióban viszont a tavaly decemberi árral közel azonos négyzetméteráron, 453 ezer forintért lehetett ehhez az ingatlantípushoz hozzájutni a múlt hónapban, ami a 2022-i átlagos értékhez képest 7 százalékpontos növekedés. Az eddigi legkiemelkedőbb négyzetméterárat tavaly októberben regisztrálta a Duna House keleten: akkor 504 ezer forint volt az egységár. Abban az országrészben a legtöbbet, csaknem 26 millió forintot 2022 szeptemberében fizettek a vevők lakótelepi lakásért.

A nyugat-magyarországi panelek rekordára 29,7 millió forint volt (szintén 2022 szeptemberében), 19 millió forinttal többet, mint 10 évvel azelőtt. A legmagasabb négyzetméterárat, 514 ezer forintot tavaly júliusában és októberben fizettek panelért a nyugati országrészben.

A keleti régóban Debrecen az abszolút győztes: tavaly ott fizettek a legtöbbet panellakásért, 774 ezer forintot négyzetméterenként, a legmagasabb áron értékesített, 78 négyzetéteres házgyári lakás pedig 42 millió forintba került. Nyugaton, a Balaton északi partján, Balatonfüreden, 964 ezer forintot sem sajnált egy vevő egy panelszerkezetű ingatlanért. A legnagyobb összeget Veszprémben adták, 44,9 millió forintot egy 50 négyzetméteres lakásért.

Az idén eddig a négyzetméterár-rekordot egy szegedi lakás tartja 657 ezer forinttal, a legtöbbet, 35 milliót pedig egy pécsi, 54 m2-es lakótelepi lakásért kapott a tulajdonosa.

Székesfehérvár is „tarolt” az év elején, ott 857 ezer forint volt eddig a legmagasabb ár négyzetméterenként, és volt vevő, aki 42 millió forintot sem sajnált kifizetni egy székesfehérvári, 67 négyzetméteres házgyári lakásért.