Megállíthatatlan a lakások áremelkedése

Konkrét esetek alapján, a piacon feltehetően legelsőként a Duna House országos lakásárindexe reprezentálja az árváltozás irányát, mértékét és ütemét. A múlt év végére sem változott meg a tendencia, tovább emelkedett és 211 ponton zárt a teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéke.

A reálérték 135 pontja ezzel szemben korrekciót mutat a fogyasztói árindex növekedése miatt. Lakástípusok szerint is kettősség figyelhető meg. A panel árindex újra nőtt, 8 pontos emelkedéssel 235 ponton zárt. A panelárindex az ország keleti felében 15, a nyugatiban 9 ponttal mutatott magasabb értéket, mint három hónappal ezelőtt.

A téglaépítmények árindexe 6 pontot csökkent ugyan, de még így is minden idők második legmagasabb értékét érte el a tavalyi utolsó évnegyedben. A Duna House keresleti indexe 52 ponton állt, ami a múlt évekhez hasonló.

Töretlen a fővárosi új építésű lakások népszerűsége: a tavaly szeptember-december között eladásra kínált lakások 70%-át már értékesítették. Nemcsak ár, hanem darabszám tekintetében is a XIII. kerület vezet: több mint 7000 új építésű ingatlanról van szó – 2021 negyedik negyedévében. Ennél a lakástípusnál jellemzően továbbra is egymillió forintos négyzetméterárral kell számolniuk a leendő vevőknek, ráadásul Budapesten most már tíz kerületében ez az ár a meghatározó. A használt lakások piacán már nem csupán Nyugat-Magyarországon, hanem a keleti országrészben is 12–25%-os áremelkedés ment végbe panelek, téglaotthonok esetében egyaránt. A fővárosban valamivel mérsékeltebb (4–13%) a növekedés aránya mindkét ingatlantípusnál.

Tavaly szeptember-december között kis híján 34 ezer adásvétel történt országosan, annyi, mint 2019 és 2020 azonos időszakában. Az egész éves tekintve viszont 15%-os a tavalyi növekedés 2020-hoz mérten. A negyedéves eredmény decemberre jutó része 11 422 adásvétel.

Országosan a legkeresettebbek a 40–60 m2 közötti lakások, kivétel a főváros agglomerációja, ahol az ennél nagyobbakat, a 60-100 négyzetmétereseket részesítették előnyben. Budán ötödével nőtt a négyzetméterenként 900 ezer forintnál drágább otthonok iránti kereslet, és Pesten is az 500 ezer Ft/m2-nél drágább lakások voltak kelendőek. Másutt továbbra is négyzetméterenként 250 ezer forintnál „olcsóbban” vették meg a legtöbb ingatlant.

A budapesti kerületek között a legnépszerűbb ismét Angyalföld lett, amit a 11. és a 7. követett a listán. A negyedik negyedéves adatok alapján a befektetés a fővárosi és a vidéki vevők körében is elsődleges vásárlási cél volt, habár utóbbiak esetében a nagyobb otthonba költözés is ugyanolyan fontos motiváció volt.