Lakáspiac: miért nem vonzók a peremkerületek?

A legnépszerűbb fővárosi kerületekről és felkapott környékekről mindenki beszél, de tudjuk-e, melyek azok a kerületek, ahol a legkevesebben keresik leendő otthonukat? Miért nem népszerűek egyes környékek? A Duna House az ingatlankeresők által megjelölt adatok alapján elemezte a kevésbé népszerű helyszíneket. (Nyitó képünk puszta illusztráció.)

Az érdeklődési ranglista végén Budapest legmagasabb számozású kerületei találhatóak. A XXIII. kerületben (Soroksár) a budapesti lakáskeresők közül mindössze 2,2% nézelődött; a XXII. (Budafok–Tétény) és XXI. kerület (Csepel) sem volt sokkal népszerűbb a maga 3,8 és 3,9 százalékával.

„A kevésbé keresett kerületek is két részre oszthatók: vannak, amelyek évről évre araszolnak felfelé a népszerűségi listán, és vannak, amelyek iránt az érdeklődés egyre csak csökken. Előbbibe jellemzően azok a kerületek tartoznak, amelyek átestek városrehabilitációs felújításokon és új építésű létesítményeknek is otthont adnak. Utóbbiakból hiányzik a «varázserő», hogy új fejlesztéseket vonzzon a magához. Egy modern, feltörekvő városrész ugyanis képes ellensúlyozni az esetleges elmaradásokat a többi kerülethez képest” – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. A feltörekvő kerületek közé sorolható a IV., a XVIII. és a XX. kerület; tavaly óta tovább csökkent viszont az érdeklődés a X., a XVI. és a XXIII. kerület iránt.

A lakóhely kiválasztásakor fontos szempont a közlekedés, a munkahelykínálat és az elérhetőség. Ezt tekintve sokszor hátrányosak a külső, a peremkerületek. Az ingatlanárakat és közbiztonságot tekintve jó választás lehet a megfizethető áru és biztonságos külvárosi környék akár a sűrűn lakott belvárosi területnél is.