A luxus nem ismer határokat – ingatlanpiaci csúcsok

Az átlagosnál sokkal drágább ingatlanok a piacnak csak kis részét alkotják, mégis különösen figyelem irányul rájuk. A gazdasági-pénzügyi válság után látványosan átalakult ez az ágazat. Egykor a 45–55 millió forintra értékelt ingatlanok számítottak ebbe a kategóriába, ma már ennek az árnak a kétszereséért is csak „majdnem luxus” házat, lakást kínálnak. (Illusztráció: finest-homes.com.)

Az ajánlatok többsége – ha az igényes jelzőt használjuk eladóra/vásárlóra – 100 millió forinton fölüli. Az ár mellett szerepet játszanak az elhelyezkedés, a felszereltség és egyéb kiegészítő szolgáltatások. A keresleti oldalon egyre növekvő számban jelennek meg a külföldi befektetők. Az ingatlankínálat Budapesten és mindenekelőtt a Balaton térségében bővül.

A Duna House cégcsoport exkluzív ingatlanokra szakosodott ágazatának kínálatában ma jó 250 luxuskategóriájú (tehát 100 millió forintnál drágább) ingatlan várja új tulajdonosát. A budapesti luxuslakások/-házak négyzetméterára 1,5–3 millió forint – kimagasló minőségű anyagok és különleges kialakítás esetén.

A legdrágább lakások között említhető egy klasszikus stílusú, 12 szobás villaépület a budapesti Andrássy úton 6757 millió forintért, amelyhez képest egy ugyancsak pest-belvárosi luxuslakás „fillérekbe” (490 millió forint) kerül. A budai oldalon a legexkluzívabb rezidenciákért 1000 millió forintnál is többet kérnek. Fele annyiért már csodálatos, dunai körpanorámás penthouse (nagy alapterületű, tetőteraszos) lakás is megvásárolható.

Balatonfüred ennél jóval olcsóbb: ott egy új építésű, lakóparki, 206 négyzetméteres lakás, saját 113 m2-es terasszal csak 310 millióba kerül – természetesen saját partszakasszal és örök panorámával a Tihanyi- félszigetre.