Feltűnt Orbán igazi ellenfele

David B. Cornsteinban és Donald Trumpban sok közös vonás van. Mindketten New York-iak, mindkettejüknek a floridai Palm Beachen van téli nyaralójuk, mindketten gazdagok és a szerencsejáték üzletben megégették már a kezüket – mutatja be most az Allgov a Budapestre akkreditálni tervezett amerikai nagykövetet, akit Trump elnök már február 13-án jelöltként megnevezett, és akinek szenátusi meghallgatása a közeli hetekben várható.  

A mintegy 340 amerikai központi hivatal, minisztérium munkájáról hírt adó Allgov portálról megtudjuk, hogy a New Yorkban született Cornstein édesanyja, Fanny, magyar bevándorló tanár volt. Bemutatja karrierjét, miként gazdagodott meg a nagy üzletláncokban bevezetett ékszerosztályok létrehozásával. Megtudjuk, indult New York polgármesteri címéért, sikertelenül, épp úgy, mint a számvevőszék elnöki székéért. Ellenben sikeres volt a lóversenyfogadás megújításában, de sikertelen volt elnökségi ténykedése a 2012-i olimpiai játékok rendezésére George Pataki kormányzó által létrehozott bizottságban. Most pedig a Circa elnökeként a leendő budapesti amerikai nagykövet csaknem 1300 gazdag család befektetési portfólióját menedzseli, amelybe egy-egy vagyonos család átlagosan 1,6 millió dollárral szállt be.

A magyar sajtó egy részének mellőzésével zajlott le Budapesten a Szijjártó–Boris Johnson találkozó, amiről részben a brit külügyminiszter twitter-oldaláról kaphattunk információt. Ebből kiderült, hogy hóesésben futott együtt a magyar külügyminiszterrel a nap bemelegítéseként. Borisz Johnson elképesztőnek nevezte a Duna-parti hóesést és közölte, a magyar–brit kapcsolatok, mint mindig, most is erősek. Az egyik kommentár malíciával megjegyzi, az Erdogannal elköltött vacsoráról tér majd haza? Az Evening Standard beszámolója Szijjártó mondatait tartotta fontosnak kiemelni, amely szerint Magyarország tiszteletben tartja a britek döntését, de sajnálja a kilépést, ugyanakkor hozzátette, hogy a Brexitért Brüsszel hibáztatható. Boris Johnson Szijjártóék otthonában költötte el vacsoráját aznap.

Miért támogatja Maryland képviselője, Andy Harris azt az Orbán Viktort, aki a posztszovjet ország egykori demokráciáját a putyini központosított állammá alakítja át? – erre keresi a választ a Baltimore Sun. Idézi Paul Lendvai nemrég megjelent könyvét Orbánról épp úgy, mint Brian Klass, a London School of Economist elemzőjét, aki szerint Orbán a klasszikus autoriter populizmus modern változatát képviseli, s noha demokratikusan választották meg, de nem híve a demokráciának. Emlékeztet arra, hogy a múlt hónapban Ben Cardin az amerikai Helsinki Bizottság volt vezetője és John McCain szenátor közös levelet írtak Rex Tillerson külügyminiszternek, hogy nekik és a NATO-partnereknek is oda kellene figyelniük mi zajlik Magyarországon, tekintve a jogállamot a sok egyéb mellett, vagy azt, hogy Soros György az állam első számú ellensége lett. Illetve azt is, hogy Orbán – mint ahogy Trump is – semmit nem tesz Putyin európai nyomulásának megállításáért. Andy Harris már csak azért is furcsa, mert magyar apja két évet szenvedett a gulágon. Éppen ezért érthetetlen, miért támadja az amerikai külügyminisztériumnak a független vidéki lapok megerősítésére kiírt szponzorációs pályázatát. Talán azért, mert Andy Harris szerint Magyarországon működő- és életképes demokrácia van.

Az unió Magyarország-problémája maga az EU – állítja a The Wall Street Journalban Joseph Sternberg. Azaz azért probléma Magyarország, mert nincs kimunkált útja-módja annak, miként kezelje az hazánkat. A szerző rövid vizitjének tapasztalatai közt megemlíti: a média jelentős része a Fidesz-propaganda eszköze lett, vagy azt, hogy Orbán Putyin-barátsága a Nyugat számára stratégiai fenyegetéssel ér fel. Az uniónak checklist-et kellene összeállítania, ki meddig  mehet el a jogállamiság megtartásában.

A Die Welt tudósítója úgy érzékeli, Orbán fél, mert feltűnt egy igazi ellenfél Karácsony Gergely személyében, aki új szavazókat tud megszólítani. És ráadásul épp olyan népszerű, mint Orbán. Győzelmi receptje pedig úgy szól, minél több szavazóra és annál kevesebb jelöltre van szükség.