Családiházpiac: hatalmas árkülönbségek

Nem csak a budapesti ingatlanpiacon, hanem a fővárost övező településeken is növekednek az ingatlanárak 2014 óta. A jórészt családi házas környezet ingatlanjainak az árváltozásait vizsgálta a Duna House.

Bár az átlagos négyzetméterár növekedése alacsonyabb, mint a panellakások folyamatos nagymértékű drágulása, három év alatt a családi házak esetében is említésre méltóan megemelkedtek az árak.

A főváros környéki településeken 2014 első negyedévéhez képest a családi házak négyzetmétere átlagosan 60 ezer forinttal drágult. Ugyanennek mértéke Budapest külső kerületeiben elérte a százezer forintot is, ami látványos különbség. Az idei második negyedévben valamelyest mérséklődnek az árak, ám korántsem állt meg a drágulás.

Az egyes települések árai között természetesen kisebb-nagyobb különbségek adódnak. Házvásárlás szempontjából a drágább városok közé tartozik például Szentendre, Budaörs és Dunakeszi, ahol a négyzetméterár 300 ezer forint körüli. Olcsóbban lehet házat vásárolni ezzel szemben a keleti, délkeleti helységekben, például Erdőkertesen, ahol az átlagos négyzetméterár nem éri el a 200 ezer forintot.

A házat vásárlók aránya is folyamatosan növekszik az agglomerációban. A 2014 eleji 50–70 százalék 2016 végére és az idén már 80–90 százalék a fővárost övező településeken. Hasonló mértékű a meglévőnél nagyobb ingatlanba költözők arányának változása ezeken a területeken a többi vásárlási okhoz képest. A kezdeti 10–15 százalékos arány néhány negyedév alatt a 25 százalékot is meghaladta, vagyis a vevők negyede ma már azért vásárol, mert kinőtte az addigi lakását.

Budapest peremkerületeiben a négyzetméter-árakra természetesen hatással van, hogy a város mely részén található a kiszemelt ingatlan. A budai oldal árai jóval magasabbak, mint a pesti kerületeké. A budapesti átlag négyzetméterár 2017-ben 300 ezer forint körül alakul családi házak esetében, de a II. kerületben a 400 ezer forintot is eléri, a XX. kerületben viszont a 200 ezres átlagot sem sokkal haladja meg.