Súlyos szemromlással járhat a túlzott képernyőhasználat

Minden második embernél látásproblémákat okoz a covid-járvány miatti túlzott képernyő-használat. Íme néhány jó tanács arra, hogy miként előzhetjük meg a digitális eszközök használata nyomán kialakuló szempanaszokat.

A covid-járvány miatt – egy amerikai kutatás szerint – az emberek 93,6%-a napi 3-5 órával tölt több időt a számítógép előtt. Naponta átlagosan 4-9 óra hosszan nézzük a számítástechnikai eszközök, telefonok és táblagépek képernyőjét. Emiatt gyakoribbak a különböző szemproblémák is. A megkérdezettek jó kétötöde számolt be fejfájásról, egyharmaduk panaszkodott szemfájdalomra, minden ötödik megkérdezett szemszárazságot, könnyezést, nehéz szemhéjakat vagy a szemek kivörösödését tapasztalta. Sokan panaszkodtak kettőslátásra, általános látásromlásra és homályos látásra is. A jelenséget a szakma „képernyő-/digitálislátás-szindrómaként” azonosította.

Dr. Vécsi Anita, az Affidea Magyarország szemész szakorvosa elmondta:

A képernyő előtt töltött hosszú idő szemmel kapcsolatos tüneteket okozhat; gyakori a vörös szem, homályos látás, szemfáradtság. Csökkenhet a szem alkalmazkodási képessége: a hosszú ideig tartó közeli fókusz után távolra már nehezen látunk. Ha például sokáig dolgozunk az irodában vagy otthon a képernyő előtt, és hirtelen felnézünk, akkor homályosan látjuk azt, aki távolabb éppen megjelent az ajtóban. A digitális eszközök túlzott használata nyomán a szemben égető érzés, viszketés, könnyezés jelentkezhet, és fejfájást is okozhat a szemek erőltetése. Mindezek a panaszok a monitor előtt töltött idő növekedésével felerősödnek. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az úgynevezett képernyőidőbe a munkahelyi monitor előtt töltött idő mellett beleszámít az otthoni laptop, okostelefon, táblagép használati ideje is.

Sajnos ma már ezek a tünetek nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is ugyanúgy érintik, ráadásul a digitális oktatás csak tovább rontotta a helyzetet.

Miként óvhatjuk a szemünket a képernyőnézés káros hatásaitól? A szemorvos tanácsai:

Nagyon hasznos lehet a 20-20-20-as szabály megtartása, azaz 20 percenként 20 másodpercig fókuszáljunk a képernyő helyett egy 20 láb, azaz körülbelül 6 méter távolságban elhelyezkedő tárgyra. Fontos, hogy a monitoros munkavégzés közben iktassunk be pihenőidőket, és ne feledkezzünk meg a pislogásról.

Általános tapasztalat, hogy munka közben a koncentráció miatt sokan elfelejtkeznek a pislogásról, a normál pislogásszám akár még a felére is csökkenhet, ez pedig a szem elfáradásához, szemszárazsághoz vezet. Érdemes vény nélkül kapható műkönnyet használni, amelyekből már léteznek tartósítószer mentes változatok is. Jó szolgálatot tehet a munkatérben a párásító, amely megelőzi a szem fokozott kiszáradását. A képernyővédő, monitorszűrős (kék fényszűrős) szemüveg szintén javasolt az irodai dolgozók számára.

A számítógép monitorját legalább 1 karnyi távolságra ajánlott elhelyezni oly módon, hogy inkább lefelé nézzen a szemünk. Ha valaki szemproblémát, látásromlást tapasztal, mielőbb forduljon szakorvoshoz.