Százhúszmilliós örökségcsalás ügyvédi segítséggel

A Győri Járási Ügyészség minősített csalással és közokirat-hamisítással vádol három elkövetőt – köztük egy ügyvédet –, akik egy szombathelyi székhelyű kft. ügyvezetőjének halála kapcsán, hamis okiratokat készítve 118,4 millió forintos örökségétől fosztották meg a néhai ügyvezető korábbi kapcsolatából született fiát – közölte szerkesztőségünkkel dr. Takács Péter főügyész.

A cég ügyvezetője és fele részben tulajdonosa 2016 nyarán váratlanul elhunyt. Akkor a néhai ügyvezető élettársa, kettejük közös, nagykorú fia és a cég képviseletét cégeljárásokban ellátó ügyvéd üzletrész értékesítéséhez és új ügyvezető választáshoz szükséges hamis tartalmú okiratokat készítettek.

Tartalmuk szerint a néhai ügyvezető a halála előtt négy nappal üzletrészét élettársának értékesítette, új ügyvezetőként pedig közös fiukat jelölték meg. Az okiratokat benyújtották és be  is jegyezték a cégnyilvántartásba.

A hagyatékból ezáltal a cég 236,8 millió forint értékű üzletrésze kimaradt, így a néhai ügyvezető korábbi kapcsolatából született fia abból nem örökölhetett.

A vádlottakkal szemben a terhükre rótt bűncselekmények miatt tizenegy év szabadságvesztés is kiszabható. az ügyészség azonban beismerés és tárgyalásról való lemondás esetére – egyebek mellett – felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.