Szegeden működik az 50. Generali-okoszebra

A Dél-Alföld fővárosában, Szegeden adták át a „Generali a Biztonságért” Alapítvány közlekedésbiztonsági kezdeményezésére létesített az ötvenedik okoszebrát. A SafeCross okoszebra célja a figyelemfelhívás a közlekedésbiztonság fontosságára, valamint a gyalogosbiztonság segítése az újszerű gyalogosvédelmi rendszer segítségével. A 2,8 millió forintért létesített okoszebrának köszönhetően a szegedi Szabadkai út 54. és Palánkai utca 2. közötti gyalogos-átkelőhely, ahol már fordult elő súlyos baleset, válik az eddiginél sokkal biztonságosabbá a közlekedők számára.

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt céljai közt szerepel a közlekedés biztonságosabbá tétele, a balesetek megelőzése, a kerékpárosok és a gyalogosok védelme. Bár a zebrákat a gyalogosok biztonságos átkelése céljából hozták létre, mégis ott a leggyakoribbak a balesetek: évente mintegy 1000 embert gázolnak el gyalogos átkelőkön. A rendőrség adatai szerint tavalyelőtt 1845 személyi sérüléssel járt gyalogos baleset történt az országban.

A gyalogosok biztonságáért jött létre a „Generali a Biztonságért” Alapítványokoszebra kezdeményezése: a SafeCross okoszebra fejlesztőjével együtt országszerte telepítenek okoszebrákat, segítendő a biztonságos átkelést a forgalmas és veszélyes útszakaszokon. Az okoszebra-rendszer kiépítésére magyarországi települési és kerületi önkormányzatok jelentkezhetnek; a pályázóknak a kivitelezési költségek felét kell önerőként vállalnia, a többit az alapítvány állja.

Eddig mintegy 80 millió forint értékben támogatta az alapítvány okoszebrák kiépítését szerte az országban, a többi között Kecskeméten, Székesfehérvárott, Veszprémben, Zalaegerszegen, továbbá a Balaton mentén, a fővárosi agglomerációban, illetve Ózd és Vác különösen veszélyes gyalogátkelő-helyein.

A szegedi Szabadkai út 54. és Palánkai utca 2. közötti, ma átadott átkelőhelyen különösen nagy közúti- és gyalogosforgalom: naponta mintegy 9000 jármű halad át az útszakaszon. A zebra közelében található Szegedi Fekete István Általános Iskolába és az Újvidéki utcai óvodába 275 tanuló és óvodás jár, nagyrészük érinti a frissen okossá vált gyalogosátkelőhelyet is. Szegeden ez a második okoszebra

A SafeCross okoszebra újszerű közlekedésbiztonsági, gyalogosvédelmi technika, általa az eddiginél sokkal biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek. A rendszer mozgásirány-érzékelőkkel, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED-prizmákkal működik, ekként hívja föl a közelítő autósok figyelmét a zebrán áthaladókra. A LED fényforrások csak akkor villognak, ha „foglalt” a zebra.

A sebesség növekedésével az autóvezető látótere egyre szűkül: a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelőnek csak a középső részét, teljes szélességének csupán 60%-át látja élesen. Az okoszebrák a vezető látóterének fókuszában a LED-fények felvillanásával hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. A mért adatok alapján azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek, az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel – 55%-ról 76%-ra – növekedik, így növelhető a gyalogosátkelőhelyek, egyben a közlekedés biztonsága.

További információk az okoszebráról itt, tessék kattintani!