Alig egy hét maradt a gépjármű-köteleződíj befizetésére

Annak a csaknem nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, aki az év végi kampányban, január 1-jével kötött új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendeznie az esedékes díjrészletét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.

Noha a biztosítási piacon most mindenki a napok múlva kezdődő lakásbiztosítási kampányra koncentrál, sok érintettnek a február végi kgfb-díjfizetési határidőre is figyelnie kell. Annál is inkább indokolt ez a figyelem, mert szökőévben a 60 napos díjfizetési haladék nem március 1-jén, hanem február 29-én jár le.

A díjat késedelmesen fizetők nem hivatkozhatnak arra, hogy nem kaptak értesítést (csekket vagy számlát) a díjfizetésről: a szabályozás értelmében a fizetési határidő számontartása egyértelműen a gépjármű forgalmi engedély szerinti üzemben tartójának a felelőssége.

Akár egynapos késedelem is súlyos következményekkel jár:

  • A jogszabály egyértelmű: a biztosítónak befizetés híján a határidőt követő napon az adott szerződést törölnie kell, a mulasztást elkövető ügyfelek így rögtön biztosítási védelem nélkül maradnak. Aki tehát ekkor okoz kárt, nem számíthat a biztosító térítésére, ami személyi sérüléses baleset esetén akár több tízmillió forintra is rúghat, amit a károkozó akár élete végéig is törleszthet.
  • Másrészt a szerződés újra kötésekor nemcsak a türelmi időszakra vonatkozó biztosítási díjat kell megfizetni, hanem a megszűnés és újra kötés közti időszakra vonatkozó, kiemelkedően magas fedezetlenségi díjat is.

A fedezetlenségi díj az idén személyautóknál – teljesítménytől függően – naponta 770-1540 forint között alakul, teherautóknál pedig elérheti a napi 6040 forintot is. A biztosítást ugyanazon biztosítónál kell megkötni, és a fedezetlenségi díj mellett – választási lehetőség nélkül – a teljes évre vonatkozó kötelező díjat is egyszerre kell befizetni.

Mivel a szigorú határidő a biztosítási díjrészletnek a biztosító számlájára való beérkezésére vonatkozik, célszerű mielőbb rendezni a befizetést, az utolsó napokban pedig mindenképpen jól kell megválasztani a befizetés módját is – tanácsolja Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

A Magyar Posta vállalása szerint a sárga csekken történő befizetések két munkanap alatt jutnak el a biztosítónál vezetett számlára. Ez azt jelenti, hogy a csekkes befizetés utolsó napja hétfő. Az internetes bankkártyás fizetés átfutási ideje is napokig tarthat, ezért aki biztosra megy, annak a hét első napját követően már ezt a módot sem érdemes választania. Az azonnali átutalás bevezetése óta a banki átutalás az utolsó napon is számításba jöhet, ahogyan a biztosító pénztárába történő személyes befizetés is biztos megoldás még február utolsó napján is.

Ez utóbbi kapcsán azonban figyelemmel kell lenni az adott ügyfélszolgálati iroda nyitvatartási időszakára, illetve arra is, hogy a korszerű fizetési módok elterjedésével párhuzamosan folyamatosan csökken azon biztosítói ügyfélszolgálatok száma, ahol pénztár is működik.