Nincs mese: kötelező a kötelező!

Annak az 1,1 millió gépjármű-tulajdonosnak – közte több mint 700 ezer személyautó üzemben tartójának –, akinek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb) továbbra is január 1-jei évfordulós, az idén két nappal előbb, legkésőbb február 28-ig kell rendeznie esedékes díjrészletét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.

Az idei szökőévben a 60 napos díjfizetési haladék nem március 1-jén, hanem február 29-én jár le. Mivel azonban mindkét nap hétvégére esik, a befizetésnek mindenképpen a február 28-i, pénteki zárásig kell teljesülnie.

„Az összeg biztos beérkezése végett figyelembe kell venni a befizetés választott módját is” – hívja föl az érintettek figyelmét Papp Lajos, a FBAMSZ gépjármű-szekciójának elnöke, hozzátéve: hogy csekkes vagy bankkártyás befizetés esetén is jövő szerda a cselekvés végső határideje, miután napokba telhet a banki ügyintézés.

Ajánlható még a személyes befizetés a biztosítónál, ám figyelembe kell venni, hogy péntekenként rövidített a nyitva tartás, ráadásul ma már nem minden ügyfélszolgálati irodában működik pénztár.

Papp Lajos tudósítónknak elmondta: a díjat késedelmesen fizetők nem hivatkozhatnak arra, hogy a díjfizetésről nem kaptak értesítést: a szabályozás értelmében ennek számon tartása egyértelműen az ő felelősségük.

A jogszabály egyértelmű rendelkezése alapján a biztosítónak befizetés híján a határidőt követő napon az adott szerződést törölnie kell. A késedelmes autósnak pedig számos szankcióval kell számolnia:

# a díjjal nem fedezett időtartamra – ebben az esetben több mint két hónapra – fedezetlenségi díjat kell fizetnie, amelynek mértéke az idén személyautóknál – teljesítménytől függően – naponta 510–1140 forint, teherautók esetében elérheti a napi 3940 forintot.

# ugyanannál a biztosítónál kell újra megkötnie a szerződést az adott időszakra,

# a türelmi időre járó díjat is le kell rónia,

# a biztosítás összegét pedig a teljes éves időszakra kell azonnal befizetnie.

Ha pedig az autós a fedezetlenség időszakában okoz kárt, nem számíthat a biztosító térítésére. Ilyen helyzetben egy személyi sérülés esetén akár több tízmillió forint is lehet az a kártérítés, amit a vétkes fél – anyagi helyzetétől függően – akár egész életén át köteles törleszteni.