Szép új világ: felhők, 5G, mesterséges intelligencia, gépi tanulás, humanoid robotok – a Cisco információ-technológiai előrejelzése

Az előrejelzéseknek megfelelően az idén a vállalatokat elsősorban az foglalkoztatta, hogy miként tudják felhasználni a rendelkezésükre álló óriási adatmennyiséget, optimalizálni a multicloud környezeteket és biztonságosabbá tenni informatikai rendszereiket. Ezek az irányzatok jövőre is érvényesek lesznek Az előttünk álló évet egyszerre jellemzi majd az „evolúció”, azaz a már létező megoldások bővülése és fejlődése, és az az igény, hogy a digitalizációt és az új technológiákat minden eddiginél gyorsabban beépítsük az üzleti folyamatokba.

És most lássuk a Cisco technológiai előrejelzését!

Hétköznapivá válik az AI és az ML A múlt években gyorsan fejlődött a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML). Ezt leginkább az ML-kész adatkészletek könnyebb elérhetősége, a számítási teljesítmény növekedése, valamint az alkalmazott matematika fejlődése tette lehetővé. Az önvezető autók és a humanoid robotok megragadták a közvélemény fantáziáját, miközben az üzleti szereplők igyekeznek felmérni, hogy mi szükséges az AI–ML hatékony bevezetéséhez.

Ahhoz, hogy a vállalatok alkalmazni tudják az AI és ML megoldásokat, fontos a megfelelő digitális háttér: az adatgyűjtési és az adatmegőrzési folyamatoknak készen kell állniuk, illetve megfelelő számítási kapacitásra van szükség, ami képes vizualizált információkat előállítani. 2019-ben az AI és az ML az önálló döntések meghozatala helyett még inkább csak támogatást nyújt a használóknak. Az adatközpontú fedezeti alapok például már ma is nagyban támaszkodnak az AI-ra az új kereskedési modellek kialakításában. A munkaerőhiány miatt a személyzetis szakemberek szintén a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, hogy megtalálják és megtartsák a legalkalmasabb munkatársakat.

A Cisco elsősorban valós, gyakorlati problémák megoldására használja az AI-t és az ML-t. Például hatalmas mennyiségű hálózati adatot elemez, kiberbiztonsági fenyegetéseket azonosít, gördülékennyé teszi a munkafolyamatokat. A Cisco DNA Analytics képes kinyerni a használók névtelen adataiból a hálózati telemetria információkat, azonosítja a mintákat és segít az üzemeltetőknek, hogy átfogó képet kapjanak a hálózatuk működéséről. Így csökkenthetők a hálózati üzemeltetés költségei és növelhető a biztonság.

A Cisco titkosított forgalomelemzés (Encrypted Traffic Analytics – ETA) megoldása a gépi tanulást használja a rosszindulatú titkosított programok megtalálására a hálózati forgalomban, anélkül, hogy visszafejtené azokat. A Cisco WebEx Assistant pedig képes megérteni az egyszerűbb szóbeli utasításokat.

Az internet olyan mértékben növekszik, amit el sem tudtunk eddig képzelni A Cisco Visual Networking Index (VNI) jelentése szerint 2022-ben az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet megjelenése óta eltelt 32 év alatt összesen. Az adatforgalom folyamatosan növekszik: a világméretű IP-alapú adatforgalom 2017–22 között várhatóan háromszorosára bővül, 26%-os éves növekedési ütemet produkálva.

2022-re a világ népességének háromötöde lesz internethasználó. Közben maga az internet is látványosan átalakul a testen viselhető eszközök, az okosotthonok és az önvezető autók révén. Az IoT-szenzorok kiterjedt hálózata kevésbé látványos, de nagy hatása van az iparban, a mezőgazdaságban, a logisztikában, az intelligens városi parkoló-rendszerekben. 2022-re több mint 28 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, és ennek több mint a fele a gép–gép (M2M) kapcsolat lesz.

Az emberi és M2M kapcsolatok a szélessávú, a WiFi és a mobil adatforgalom gyorsulását eredményezik: az átlagos vezetékes szélessávú és WiFi-kapcsolat sebessége 2022-re kétszeresére nő, a mobilkapcsolatok sebessége több mint háromszorosa lesz a 2017-i értéknek.

Az ultra-HD felbontás, az élő videók és a virtuális valóság (VR) terjedése tetemes sávszélesség-igényt generál majd 2022-re a videóforgalom az összes IP-alapú adatforgalom 82 %-át adja majd ki. Ezen belül az élő videók adatforgalma 2017–22 között 15-szörösére növekszik, és a teljes internetes videóforgalom 17%-ára rúg majd, miközben fokozatosan felváltja a hagyományos műsorok nézésével töltött időt.

A virtuális és kiterjesztett valósághoz kapcsolódó adatforgalom is számottevően emelkedhet, hiszen egyre több fogyasztó és vállalkozás használja ezeket a technológiákat. Az új hardverek és a növekvő tartalomfogyasztás miatt a VR és az AR népszerűsége várhatóan továbbra is növekedni fog. A virtuális és kiterjesztett valóság generálta adatforgalom a következő öt évben 12-szeresére nő. A VR-alapú üzleti megoldások területén – a bemutatóktól a virtuális tesztvezetéseken át, a termékek és az ingatlanok értékeléséig – egyre több alkalmazás jelenik majd meg.

A mobilkapcsolatok száma tovább növekszik, indul az 5G A mobil adatforgalom 2019-ben is tovább növekszik. Az 5G-re áttérés még korai szakaszban van, így a legelterjedtebb protokoll továbbra is a 3G és a 4G marad.

A Cisco VNI jelentése szerint 2022-re a globális internetes adatforgalom 22 százalékát a mobilhálózatok generálják (2017-ben ez 12 százalék volt). A mobileszközök és kapcsolatok mintegy 3%-a lesz 5G képes, amely a globális mobil adatforgalom közel 12%-át generálja majd.

Ahogy várható volt, a mobilszolgáltatók a világ minden táján elkezdték bemutatni 5G hálózatukat. Számos iparági szakértő úgy véli, hogy az 5G átfogó bevezetésére 2020-tól kerülhet sor. Addig még sokat tisztul a kép, például a mobil spektrumok, a szabványok, üzleti tervek és az egyéb működési problémák vonatkozásában.

A blockchain menetelése folytatódik, új, az üzleti szférán túlmutató innovációk várhatók A blockchain technológia egyre elterjedtebb lesz az olyan területeken, mint az ellátási lánc kezelése, a hálózatok, a digitális azonosítás és a devizakereskedelem. Valószínű, hogy 2019 végére minden nagyobb felhő alapú szolgáltató használni fogja a blockchain-t, amely a következő években a legtöbb AI- és IoT-szolgáltatás alapvető részévé válik.

A blockchain-technológiának egyre nagyobb szerepe lesz az üzleti szférán túl is. Segítségével ellenőrizhetővé válik például a termékekben felhasznált ásványok eredete, és hasznos lehet a gyermekkereskedelem elleni küzdelemben és a microgrid alapú energiakereskedelemben is.

Úgy gondoljuk, hogy a Trusted IoT Alliance, a Hyperledger és a Blockchain Research Institute, valamint más hasonló szervezetekkel meglévő partneri kapcsolatok nagyban segítik a technológiában rejlő lehetőségek felfedezését. Arra számítunk, hogy a következő években az ilyen partnerségek egyre nagyobb szerepet játszanak majd az újszerű felhasználási területek megismerésében.

A vállalkozásoknak újra kell gondolniuk hálózataikat Az 5G, a virtuális valóság, az IoT vagy az AI-ML technológiák egy olyan digitális gerincre épülnek, amely számos nyilvános és magánhálózatból áll. 2020-ra óránként egymillió eszköz csatlakozik majd az internetre. A ma használt hálózatok többségét ugyanakkor nem a jövő hálózati igényeire tervezték. A rengeteg eszköz, a sávszélesség iránti igények és a támadási felületek növekedése azt is jelenti, hogy a hálózatok manuális üzemeltetése fenntarthatatlanná válik.

A korábban különállóan kiépített, majd egymással összekapcsolt hálózatokat egyesíteni kell egy multi-domain architektúrában, amely automatizált, képes előre jelezni a működési problémákat, megállítani a kibertámadásokat, miközben folyamatosan tanul és fejlődik.