Szijjártó letért a standard diplomácia útjáról

(Klubrádió/Lőrincz Csaba) „A szlovák külügyminisztérium úgy véli, hogy Szijjártó Péter tevékenységével letért a standard diplomáciai kommunikáció útjáról” – mondta Barak Dávid, a Parameter.sk főszerkesztője.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt: szeptember 26–27-én Szlovákiában járt, és részt vett az ottani ellenzék, a Szövetség eseményén. Szijjártó dél-szlovákiai helyszíneken is felszólalt, és az „egységes magyar párt” támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ez azonban sajátos helyzetet teremtett: a szlovák külügyminisztérium behívatta Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét, akit az illetékesek arra kértek, tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban, és konkrét politikai szubjektumok támogatása miatt.

„A szlovák külügyminisztérium úgy véli, hogy Szijjártó Péter a tevékenységével letért a standard diplomáciai kommunikáció útjáról” – mondta a Reggeli gyors mai adásában Barak Dávid, a Parameter.sk főszerkesztője. Hozzátette, az is szokatlan, hogy Szijjártó látogatását nem jelentették be előre. Ezt ítéli úgy a szlovák külügy, mint beavatkozást a szlovákiai parlamenti választásokat megelőző kampányba.

Azzal kapcsolatban, hogy az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke, Forró Krisztián azzal érvelt Szijjártó látogatása mellett, hogy tavaly március 15-én Donald Tusk lengyel politikus is támogatta a magyar összellenzéket, Barak megjegyezte: fontos különbség, hogy Tusk akkor egy ellenzéki párt vezetője volt, Szijjártó Péter pedig a magyar kormány tisztviselője. Annak a kormánynak a tagja, amelyik a magyar köztévében is nyíltan kiáll az erősen oroszbarát Robert Fico mellett.

A választás legdurvább eseménye természetesen Robert Kaliňák, egykori belügyminiszter és Igor Matovič verekedése volt. Fico pártjának jelöltjeit szerdán ellenfelük, Matovič, az OĽaNO párt elnöke lepte meg: mikrofonnal a kezében, megafonnal felszerelkezve hajtott el a kocsiján az ellenzéki politikusok mellett, és azt üzente a választóknak, „mi nem adunk el titeket a maffiának”. A két politikus tettlegességig fajuló szóváltásánál Barak szerint nehéz lett volna nagyobbat gurítani.

A választásokon viszonylag alacsony részvétel jellemző, ezúttal is 60-70 százalékos részvételre számít az újságíró, attól függően, hogy Fico mennyire tudja mozgósítani a választókat. Minél többen vesznek részt, annál kevesebb esélye van a kis pártoknak.

Ide kattintva a teljes beszélgetést meghallgathatják.